Plastförpackningar

En tvättmedelsflaska - symbol för plastförpackning

Exempelvis hårda plastförpackningar som burkar, flaskor, dunkar, hinkar, plastlock och korkar. Exempelvis mjuka plastförpackningar som bärkassar, plastpåsar, refillpaket, tuber, plastfolie/plastfilm och frigolit. Hårda och mjuka plastförpackningar sorteras tillsammans.

Här kan du lämna plastförpackningar

Inte det här

Plastleksaker, plastmöbler och andra plastprodukter som inte är förpackningar (sorteras som hushållsavfall i sopkärlet eller brännbart på en återvinningscentral), PET-flaskor med pant (pantas i butik eller på Må återvinningscentral).

Tänk på!

  • Tänk på att skölja ur förpackningarna med kallt vatten och ta bort lock, kapsyler och andra detaljer och sortera dessa separat. Förpackningar som är sammansatta av olika material separeras eller sorteras efter det huvudsakliga materialslaget. Tänk även på att frigolit sorteras som plastförpackning och inte som pappersförpackning.

Är det lönt att återvinna plast?

Plaståtervinning ger stor klimatnytta eftersom förbränningen annars leder till stora koldioxidutsläpp. Trots det återvinns idag bara en tredjedel av alla plastförpackningar i Sverige. En anledning är att många förpackningar innehåller blandningar av plaster som gör att de inte går att återvinna, men också för att vi är dåliga på att sortera ut förpackningarna och slänger dem i soptunnan.

Det är ändå viktigt att vi lägger alla plastförpackningar till återvinning då tekniken utvecklas och det som inte kan återvinnas idag kanske kan det imorgon.

Vad händer sen?

Plastförpackningar och andra hushållsförpackningar omfattas av producentansvaret där Förpackningsinsamlingen, FTI, ansvarar för insamlingen. Plastförpackningarna transporteras bland annat till Swerec i Bredraryd där de återvinns för att bli nya påsar, möbler och kabelskydd.

Hjälpte informationen på sidan dig?