Pant

En flaska och en burk - symbol för pant

I det svenska pantsystemet som företaget Returpack ansvarar för ingår aluminiumburkar och PET-flaskor. I dag finns även vissa plastflaskor för t ex saft som har pant. På vissa ställen går det också att panta 33 cl och 50 cl dryckesflaskor av glas.

Returglasen (33 cl och 50 cl) går att panta i dagligvaruhandelns butiker som säljer dessa varor. Tyvärr minskar glasflaskorna i popularitet och att allt fler butiker slutar att sälja dem, vilket också medför att färre är villiga att ta emot dem. De flesta stormarknader kan dock fortfarande hantera reurglas. En blåback med 50 cl glasflaskor går även att panta på Systembolaget.

Storpantarautomaten på Må återvinningscentral

Panta dina burkar och PET-flaskor i vår storpantarmaskin. Du behöver inte röra burkarna och PET-flaskorna, utan häller dem direkt i maskinen. Du kan välja mellan att få en värdecheck som du kan handla för i de flesta matbutiker (dock ej Lidl och Netto), få pengarna utbetalda via Swish eller skänka pengarna till din favoritförening eller välgörenhet. På Må kan du välja att skänka dina pengar till Håll Sverige Rent, Barncancerfonden, Unicef eller den lokala organisationen Hoppets Stjärna. Miva samarbetar med Hoppets Stjärna och väljer du det gåvoalternativet är du med och bidrar till en ny dricksvattenbrunn på Haiti.

Skaffa appen Min pant

För att få din pant insatt på ditt bankkonto krävs att du laddar ner appen Min Pant där du sedan skapar din egen profil. När du pantar gör du sedan så här:

  1. Logga in i appen Min Pant.
  2. Välj ”Swish” och bekräfta genom att trycka på ”Skriv ut QR-kod för Swish”.
  3. Via appen skannar du QR-koden på kvittot med appen och följer sedan instruktionen i appen.
  4. Dagen efter har du pantpengarna på kontot.

Undvik driftstopp!

Säkerställ att säcken bara innehåller burkar och flaskor. Andra lösa föremål orsakar driftstopp. Tänk även på att inte stoppa fimpar, snus och dylikt i flaskor och burkar. Förpackningar som inte är tomma orsakar driftstopp. Det gäller även om det finns dryck kvar i flaskor och burkar.

Kontrollera om storpantarmaskinen är i drift

Planerar du att panta under ditt besök till Må återvinningscentral? Ta då för vana att kontrollera om pantmaskinen är i drift.

Hjälpte informationen på sidan dig?