Pappersförpackningar

En tetraförpackning - symbol för pappersförpackning

Exempelvis pastapaket, flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, sockerpåsar, hundmatsäckar, bärkassar, blompapper, presentpapper, skokartonger, toarullar, wellådor till tv, stereo och möbler.

Här kan du lämna pappersförpackningar

Inte det här

Kuvert (sorteras som hushållsavfall i sopkärlet), tidningar, broschyrer, reklamblad, kontorspapper (sorteras som tidningar på en återvinningsstation).

Tänk på!

  • Tänk på att skölja ur förpackningarna med kallt vatten och ta bort lock, kapsyler och andra detaljer och sortera dessa separat. Förpackningar som är sammansatta av olika material separeras eller sorteras efter det huvudsakliga materialslaget. Tänk även på att platta ihop förpackningarna så att de tar mindre plats. Stora pappskivor kan delas i mindre bitar.
  • Pappersförpackningar kan ibland ha ett innerhölje som består av plast eller aluminium. En regel som du då kan tillämpa är att om förpackningen består till hälften, eller mer, av papper ska den alltid sorteras som en pappersförpackning.

Vad händer sen?

Pappersförpackningar och andra hushållsförpackningar omfattas av producentansvaret där Förpackningsinsamlingen, FTI, ansvarar för insamlingen. Pappersförpackningarna transporteras till Fiskeby Board i Norrköping där de återvinns till ny kartong och ytskikt på gipsskivor.

Hjälpte informationen på sidan dig?