Ljuskällor och lysrör

Ett lysrör - symbol för lysrör
En glödlampa - symbol för ljuskällor

Exempelvis vanliga glödlampor, smålampor från t ex ficklampor, halogenlampor, lågenergilampor, lysdiod-/LED-lampor, korta lysrör och raka lysrör av traditionell typ.

Inte det här

Batterier (sorteras som batterier i en batteribox, en återvinningsstation eller en återvinningscentral).

Tänk på!

  • Alla typer av lampor ska sorteras som elavfall och lämnas till en återvinningscentral. Glödlampor, lågenergilampor och lysrör är dessutom farligt avfall och därför är det extra viktigt att de inte slängs bland de vanliga soporna.
  • Vanliga glödlampor innehåller en liten mängd bly som är skadligt för levande organismer. Förpacka dem innan transport så att de inte går sönder. Lysrör och lågenergilampor innehåller kvicksilver som är ett starkt gift för såvål människor och djur som för miljön.
  • Töm förpackningar och påsar (sorteras separat på en återvinningsstation).
  • Förbrukade ljuskällor/lysrör kan lämnas till en återförsäljaren när du köper en ny ljuskälla/lysrör.

Lämna smått elavfall när du handlar

Som privatperson kan du enkelt och snabbt lämna batterier, lampor och smått elavfall när du handlar. Ser hur det funkar i vår film.

Vad händer sen?

Insamlade glödlampor och lågenergilampor transporteras till en anläggning där blyet, glaset och andra metaller sorteras och återvinns. Det avskilda kvicksilvret läggs på långtidsdeponi. Lysrör går direkt till återvinning. Hela 97 procent av materialet i lysrören kan gå tillbaks till produktionen av nya lysrör. Men bara hela lysrör kan återvinnas, så var rädd om dem när du transporterar dem.

Hjälpte informationen på sidan dig?