Om dricksvattnet måste kokas
Om det finns risk för att dricksvattnet innehåller mikroorganismer som kan göra dig sjuk, utfärdar Miva en kokningsrekommendation. Kokning dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.
Det är sällan en kokningsrekommendation måste utfärdas. När det händer meddelas det alltid på vår webbplats samt vanligen Sveriges Radio P4 Västernorrland.
Riktlinjer vid kokning
- Koka vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
- Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
- Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.
Använd kokt dricksvatten till att:
- blanda saft eller andra drycker med vatten
- brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar
- göra is
- skölja frukt och grönsaker som inte kokas
- borsta tänderna.
Dricksvattnet kan användas som vanligt till att:
- tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta
- tvätta händer och ansikte
- duscha, men se till att små barn inte sväljer vatten. Undvik att bada
- diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet
- diska för hand, låt disken torka innan den används
- tvätta kläder
- städa och rengöra ytor
- vattna blommor
- spola toaletten
Tänk på att barn inte ska leka i vattenspridare, barnbassänger eller liknande när kokningsrekommendationer gäller för dricksvattnet.
Är du orolig för dina djur, rådfråga en veterinär.
Fastighetsägare ansvarar för att informera sina hyresgäster vid en kokningsrekommendation. Se länkar till informationsblad längre ner på sidan.