Så går slamtömningen till
I vår kommun finns över 8 000 enskilda slamanläggningar som vår entreprenör årligen tömmer. Sedan 2020 genomför vi deltömningar som standard i vissa delar av kommunen.
Tömningstekniker
Heltömning
Vid totaltömning sugs allt innehåll i slamanläggningen upp. Traditionell heltömning fortsätter att förekomma under en övergångsperiod samt alltid vid tömning av slutna avloppstankar eftersom sådana inte är slamavskiljande.
Deltömning
Deltömning innebär att slambilen har två fack för att kunna separera slam och vatten i var sitt fack. När allt slam sugits upp ur slamanläggningen förs vattnet med alla mikroorganismer tillbaka till anläggningen samtidigt som den syresätts. Kvar i bilen blir slammet. Deltömning är en effektiv tömningsmetod som minskar transporterna avsevärt. Eftersom bakteriefaunan finns kvar i anläggningen gör det också att den fungerar som den ska direkt efter tömning.
Transport
Brunnen/tanken töms och innehållet transporteras till någon av de åtta slamlaguner som finns i kommunen.
Fortsatt behandling
År 1
Slammet avvattnas i slamlagunen.
År 2
Det avvattnade slammet schaktas upp och läggs på hög för frystorkning under kommande vinter.
År 3
Det frystorkade slammet lastas och transporteras in till Må avfallsanläggning för efterbehandling.
Slutligen lagras slammet tillsammans med bland annat flisat trädgårdsavfall för att kunna användas som exempelvis vegetationslager till den pågående sluttäckningen av Må deponi.
Årlig provtagning
Årlig provtagning och rapportering till miljömyndighet görs för att säkerställa att slamlagunerna uppfyller alla miljökrav. Sandfiltren byts regelbundet i våra laguner.
Frågor och svar om deltömning
Bland alla våra vanliga frågor hittar du också svar på frågor om deltömning av slambrunn. Ta en titt!