Det här är matavfall
Många tycker det är svårt att veta vad som är matavfall och inte. Här kommer en liten hjälp.
I brunt kärl
Matavfall är sådant som blir över då du lagar mat eller har ätit.
I det bruna kärlet lägger du:
- Matrester (tillagade eller råa)
- Bröd, kex, kakor och bullar
- Grönsaker, rotfrukter och frukt
- Kaffesump och kaffefilter
- Tesump och tepåsar
- Ris, mjöl och pasta
- Ägg och äggskal
- Skal från skaldjur
- Mindre ben från kött, fisk och fågel
- Popcorn, godis och choklad
- Blommor och blad (inte jord)
I grönt kärl
I det gröna kärlet lägger du:
- Tobak – fimpar och snus
- Tuggummi
- Glasspinnar och ätpinnar
- Vinkorkar och kapsyler
- Blöjor
- Bindor och tamponger
- Tvättlappar och bomullsrondeller
- Textilier
- Dammsugarpåsar
- Damm
- Kattsand och djurströ
- Jord, krukväxter och trädgårdsavfall
- Aska
Använda Mivas papperspåsar
Använd de papperspåsar som Miva tillhandahåller. Plastpåsar och vanliga papperspåsar ställer till problem i rötningsprocessen och ska inte hamna på jordbruksmark. Detsamma gäller andra typer av plastpåsar som marknadsförs som komposterbara eller bioplast. De förstör processen för biogastillverkning och leder till driftstopp då de trasslar in sig i maskindelar.
Gör matavfallet torrare
För att matavfallet ska bli torrare och papperspåsen mer hållbar kan du utan problem även blanda i tidningspapper, hushållspapper, vita/oblekta servetter eller rivna äggkartonger.
Ingen plast!
Det går inte att göra jord av plast! Plast i matavfallet ställer till problem i rötningsprocessen och ska inte hamna på jordbruksmark.