Brunt kärl och papperspåsar
Den som väljer att sortera sitt matavfall separat får ett brunt kärl som rymmer 140 liter där matavfallet ska läggas.
Innan matavfallet läggs i det bruna kärlet ska det samlas i särskilda påsar. Påsarna ingår i abonnemanget och du får även en särskild påshållare att placera där du samlar ditt matavfall. Det är viktigt att använda påshållaren som vi tillhandahåller. Påshållaren och det ventilerade sopkärlet gör att avfallet avfuktas, vilket minskar risken för att avfallet börjar ruttna och lukta illa. Att luft kan cirkulera runt påsen gör också att den håller mycket bra.
Naturligtvis är det också viktigt att låta blött matavfall rinna av innan det läggs i påsen. För att underlätta hanteringen får du en slaskskrapa.

Viktigt att använda papperspåsen
Matavfallet i vår kommun rötas, vilket ger den största miljönyttan då man tar tillvara både energi och näringsämnen ur matavfallet. Till den metoden passar papperspåsar bäst. Plastpåsar och vanliga papperspåsar ställer till problem i rötningsprocessen och ska inte hamna på jordbruksmark. Detsamma gäller andra typer av plastpåsar som marknadsförs som komposterbara eller bioplast. De förstör processen för biogastillverkning och leder till driftstopp då de trasslar in sig i maskindelar. Därför är det viktigt att du endast använder den papperspåse som vi tillhandahåller.
Papperspåsen är även mer miljöanpassad. Exempelvis majsstärkelsepåsen består endast av cirka 50 % majsstärkelse och resten är polyester framställd ur råolja. Majsstärkelsepåsen är alltså inte en produkt helt framställd ur förnyelsebar råvara.
Papperspåsen ventilerar dessutom bättre, vilket minskar fukten från matavfallet. Det gör att påsens vikt minskar, vilket ger färre tunga transporter. Papperspåsen är också välbeprövad och används i majoriteten av de kommuner i Sverige som har separat insamling av matavfall. Analyser visar även att det är mindre felsortering när papperspåsar används.
Ingen risk för lukt
En vanlig fråga är om det inte finns risk för att matavfallet börjar lukta under varma sommarveckor. Svaret är nej. Det som tidigare slängts i det gröna kärlet byter ju bara kärl och samlas koncenterat i det bruna kärlet. Det är fortfarande samma mängd matavfall. Det bruna kärlet är dessutom ventilerat och både påsarna och påshållaren som du placerar under diskbänken är konstruerade för att luft ska kunna cirkulera runt påsen. Men det är viktigt att byta papperspåse ofta och minst var tredje dag.
Trasigt kärl eller påshållare
Går det bruna kärlet sönder anmäler du det till oss, så kommer vi och byter ut kärlet. Det fungerar på samma sätt som om det gröna kärlet skulle gå sönder. Går påshållaren sönder kan du hämta en ny på Mivas återvinningscentraler samt hos vår kundservice på Sjögatan 4A.