Brunt kärl och papperspåsar

Den som väljer att sortera sitt matavfall separat får ett brunt kärl som rymmer 140 liter där matavfallet ska läggas.

Innan matavfallet läggs i det bruna kärlet ska det samlas i särskilda påsar. Påsarna ingår i abonnemanget och du får även en särskild påshållare att placera där du samlar ditt matavfall. Det är viktigt att använda påshållaren som vi tillhandahåller. Påshållaren och det ventilerade sopkärlet gör att avfallet avfuktas, vilket minskar risken för att avfallet börjar ruttna och lukta illa. Att luft kan cirkulera runt påsen gör också att den håller mycket bra. 

Naturligtvis är det också viktigt att låta blött matavfall rinna av innan det läggs i påsen. För att underlätta hanteringen får du en slaskskrapa.

Viktigt att använda papperspåsen

Matavfallet i vår kommun rötas, vilket ger den största miljönyttan då man tar tillvara både energi och näringsämnen ur matavfallet. Till den metoden passar papperspåsar bäst. Plastpåsar och vanliga papperspåsar ställer till problem i rötningsprocessen och ska inte hamna på jordbruksmark. Detsamma gäller andra typer av plastpåsar som marknadsförs som komposterbara eller bioplast. De förstör processen för biogastillverkning och leder till driftstopp då de trasslar in sig i maskindelar. Därför är det viktigt att du endast använder den papperspåse som vi tillhandahåller.

Papperspåsen är även mer miljöanpassad. Exempelvis majsstärkelsepåsen består endast av cirka 50 % majsstärkelse och resten är polyester framställd ur råolja. Majsstärkelsepåsen är alltså inte en produkt helt framställd ur förnyelsebar råvara.

Papperspåsen ventilerar dessutom bättre, vilket minskar fukten från matavfallet. Det gör att påsens vikt minskar, vilket ger färre tunga transporter. Papperspåsen är också välbeprövad och används i majoriteten av de kommuner i Sverige som har separat insamling av matavfall. Analyser visar även att det är mindre felsortering när papperspåsar används.

Ingen risk för lukt

En vanlig fråga är om det inte finns risk för att matavfallet börjar lukta under varma sommarveckor. Svaret är nej. Det som tidigare slängts i det gröna kärlet byter ju bara kärl och samlas koncenterat i det bruna kärlet. Det är fortfarande samma mängd matavfall. Det bruna kärlet är dessutom ventilerat och både påsarna och påshållaren som du placerar under diskbänken är konstruerade för att luft ska kunna cirkulera runt påsen. Men det är viktigt att byta papperspåse ofta och minst var tredje dag.

Trasigt kärl eller påshållare

Går det bruna kärlet sönder anmäler du det till oss, så kommer vi och byter ut kärlet. Det fungerar på samma sätt som om det gröna kärlet skulle gå sönder. Går påshållaren sönder kan du hämta en ny på Mivas återvinningscentraler samt hos vår kundservice på Sjögatan 4A.

Behöver du fler matavfallspåsar?

Kund i en- eller tvåfamiljshus

Matavfallsspåsar finns att hämta kostnadsfritt på alla våra återvinningscentraler, hos vår kundservice på Sjögatan 4A i Örnsköldsvik samt i ett stort antal livsmedelsbutiker.

Kund i en- eller tvåfamiljshus

Matavfallsspåsar finns att hämta kostnadsfritt på alla våra återvinningscentraler, hos vår kundservice på Sjögatan 4A i Örnsköldsvik samt i ett stort antal livsmedelsbutiker.

Du kan även beställa leverans av papperspåsar till en kostnad genom att fylla i ett beställningsformulär. Leveransen sker inom 20 arbetsdagar och vid varje tillfälle levereras två buntar (160 påsar).

Kund i lägenhet

Matavfallspåsar ordnas av genom din hyresvärd eller bostadsrättsförening.

Ägare av flerfamiljshus, ansvarig för en verksamhet eller bostadsrättsförening

Matavfallsspåsar finns att hämta kostnadsfritt på alla våra återvinningscentraler och hos vår kundservice på Sjögatan 4A i Örnsköldsvik. Det finns även möjlighet att beställa utköring av en pall med 275 buntar till en timkostnad. Leveransen sker sker inom 20 arbetsdagar. För att veta hur mycket påsar du behöver beställa kan du räkna med cirka en bunt med 80 påsar per lägenhet och halvår.

Behöver du fler påshållare, slaskskrapor, instruktionsblad eller affischer är du välkommen att besöka eller kontakta kundservice.

Butiksinnehavare

Du som har en butik som tillhandahåller matavfallspåsar beställer enkelt nya påsar genom att fylla i ett beställningasformulär. Leveransen är kostnadsfri och sker inom 15 arbetsdagar. Antalet buntar som levereras är detsamma som vid den senaste leveransen om inte annat har meddelats Miva.

Hjälpte informationen på sidan dig?