Vattenmätaravläsning

Vattenmätaren mäter den mängd kallvatten som passerar via den inkommande vattenledningen. Du betalar bara för det vatten som du förbrukar och därför är det viktigt att mätaren fungerar som den ska. här beaskriver vi hur en mekanisk vattenmätare avläses.

Mekanisk vattenmätare med siffror och små röda snurror/visare

Registera mätarställningen på två sätt

Du kan välja att registrera din mätarställning på två sätt.

  1. I första hand registrerar du mätarställningen via vår självservicetjänst. Du loggar enkelt in med BankID.
  2. I andra hand registrerar du mätarställningen genom att kontakta vår kundservice. Självklart är du också välkommen att kontakta vår kundservice om du har frågor eller problem med att läsa av din mätarställning.

Läs av mätaren minst en gång om året

Har du en mekanisk vattenmätare rekommenderar vi att du själv läser av din vattenmätare minst en gång om året, gärna oftare. Detta för att få en mer rättvisande faktura. Utifrån den mätarställning som du rapporterar till oss gör vi nämligen en beräkning av din årsförbrukning, som vi i de flesta fall debiterar sex gånger per år. Om mätarställningen inte rapporteras minst en gång varje år finns risk att skillnaden mellan den beräknade och den faktiska förbrukningen blir stor, vilket kan innebära onödiga överraskningar när du får din faktura.

Håll koll på förbrukningen

Håll gärna koll på din vattenavläsning. Jämför med den preliminära avläsningen på din faktura. Det kostar inget att lämna en extra vattenavläsning. Det kan göra att du slipper betala för vatten som du inte förbrukat eller att du slipper få ett högt fakturabelopp när den årliga avläsningen lämnats in.

Ser du en luftbubbla i mätaren?

Det är ingen fara. Det ska vara vatten i mätaren, men i normala fall är den helt fylld och då syns inte vattnet. Ibland kan det komma in en luftbubbla i vattnet till exempel i samband med mätarbyten, som syns i mätaren. Fukt på mätaren kan vara kondens och behöver inte betyda läckage.

Snurrar den svarta pilen?

Den svarta snurran på mätaren ska i regel stå helt stilla när inget vatten används. På grund av tryckförändringar i ledningen kan den dock röra sig lite fram och tillbaka. Skulle den däremot konstant röra sig åt ett håll tyder det på ett läckage på vattenledningen inom din fastighet, till exempel en rinnande toalett.

Hjälpte informationen på sidan dig?