Försämrad dricksvattenkvalitet

Det ställs höga krav på dricksvattnets kvalitet. Allt dricksvatten som distribueras från vattenverken inom Örnsköldsviks kommun har hög kvalite. Men ibland kan det missfärgas eller lukta konstigt. Här kan du läsa vad det kan bero på och vad du bör göra.

Lämna din anmärkning till oss

Tycker du att vattnet smaker eller ser konstigt ut ska du meddela oss. Via vår självservice kan du lämna anmärkningar på din fastighets anslutning till Mivas avloppsledningssystem. Vi kommer därefter att kontakta dig för att informera om eventuella orsaker och åtgärder som kommer att vidtas.

Missfärgat vatten

Rostfärgat vatten

En orange- eller brunaktig färg på dricksvattnet beror oftast på att vattnet har färgats av rost. Rost kan följa med vattnet bland annat när vi reparerar vattenläckor. Rost kan också komma från själva fastigheten om den har äldre ledningar. Fastighetsägaren tar själv hand om problemet om felet ligger i fastighetens ledningar. Ligger felet däremot i de allmänna ledningarna är det vi som ansvarar för att åtgärda det.

Om vattnet är orange- eller brunaktigt – spola kallvatten på flera tappställen (kök, badrum, tvättstuga etc). Tiden kan variera från ett par minuter upp till en halvtimme. Om problem ändå kvarstår, lämna en anmärkning via vår självservice.

Rost är normalt inte skadligt utan är ett tekniskt problem som ska åtgärdas. Om tvätten blivit missfärgad bör du tvätta om den innan den torkat. Ibland kan en liten tillsats av citronsyra, vinsyra eller oxalsyra i tvättvattnet hjälpa. Skölj tvätten ordentligt när den är klar.

Gråvitt vatten

Om du har fyllt glaset med vatten kan det ibland uppstå en gråvit färg. Det här är helt normalt och ofarligt och beror på att det har kommit in luft i vattnet. Spola kallvatten på flera tappställen (kök, badrum, tvättstuga etc). Tiden kan variera från ett par minuter upp till en halvtimme. Om problem ändå kvarstår, lämna en anmärkning via vår självservice.

Grått/svart vatten

Det beror på mangan, ett helt ofarligt grundämne som finns i grundvatten. Spola kallvatten på flera tappställen (kök, badrum, tvättstuga etc). Tiden kan variera från ett par minuter upp till en halvtimme. Om problem ändå kvarstår, lämna en anmärkning via vår självservice.

Konstig smak eller lukt på vattnet

Kranvattnets kvalitet beror på hur marken och omgivningen är beskaffad. Vattnet innehåller naturligt ämnen som ger god smak, med det innehåller också en del ämnen som vi inte vill ha för höga halter av.

Annat som påverkar vattnets smak är om vattenomsättningen i ledningarna är låg och vattnet blir stående i ledningen. Det kan exempelvis hända under semestertider. Även uppvärmningen av vattnet när det är i ledningarna inne i huset kan göra att vattnet smakar lite sämre. Men efter en kort tids spolning ska vattnet förstås vare sig smaka dåligt eller lukta illa.

Om du misstänker att något är fel med vattnet ska du genast lämna en anmärkning via vår självservice eller kontakta kundservice.

Underliggande sidor

Hjälpte informationen på sidan dig?