Problem med privata ledningar

Ibland visar det sig att en läcka som vi tror finns på det allmänna nätet istället finns på din fastighet. Ansvaret för att åtgärda felet vilar då på dig som fastighetsägare. Här följer några korta tips.

En toalett som svämmar över och en hand som håller i en avloppsrensare

Ta kontakt med VVS-firma

Det första du bör göra är att kontakta en VVS-firma för att få hjälp att mer i detalj identifiera problemet och hur det bäst kan avhjälpas.

Miva får inte tipsa om någon/några enskilda VVS-firmor. Via länken nedan hittar du kontaktuppgifter till alla VVS-firmor i Örnsköldsviks kommun. Klicka på länken och skriv sedan in sökordet "vvs" och klicka på "Sök".

Kolla på Ledningskollen

Måste du gräva på tomten är det viktigt att ta reda på var det finns nedgrävda ledningar. Avgrävade ledningar innebär en stor risk och den som gräver av en ledning blir ersättningsskyldig.

Ledningskollen är en webbtjänst som ger dig information om nedgrävda ledningar. De flesta större ledningsägare finns med i Ledningskollen, förutom Miva även exempelvis Övik Energi, Vattenfall och Telia.

Problem med avloppet?

Får du akuta avloppsproblem ska du alltid först kontakta Miva för att vi ska kunna konstatera om problemet är i det allmänna ledningsnätet eller i ledningen på din fastighet som du själv ansvarar för. Om du direkt anlitar privata avloppsrensningsfirmor och det visar sig att problemet är på det allmänna ledningsnätet kan vi tyvärr inte ersätta dina utlägg till avloppsrensningsfirman.

Hjälpte informationen på sidan dig?