Matfett och matolja

Det här är matfett och matolja

Alla typer av matfett och matoljor som används vid eller uppkommer från matlagning av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung. Även olja från inlagda livsmedel som till exempel tonfisk, oliver och soltorka­de tomater.

Men inte det här

Bromsolja, hydraulolja, lampolja, linolja, motorolja, spillolja, smörjolja, träolja (sorteras som farligt avfall på en återvinningscentral).

Tänk på!

  • Flaskan eller behållaren ska vara uppmärkt, ordentligt stängd och helst genomskinlig. Du får inte flaskan i retur. Personalen på återvinningscentralen tar hand om den.
  • Flaskan eller behållaren får innehålla max 5 liter matfett/matolja.
  • Vid köp av livsmedel som är inlagda i olja, till exempel tonfisk, oliver och soltorka­de tomater, kan du sila matfettet direkt i flaskan.
  • En praktisk fettratt till flasken finns att hämta kostnadsfritt på våra återvinningscentraler.
  • Fett från stekpannan kan med fördel torkas upp med hushållspapper och läggas i matavfallspåsen eller i restavfallet om du saknar brunt kärl för matavfall.
  • Mindre mängder olja och frityrfett (max 1 liter) kan också paketeras och läggas i det gröna sopkärlet.
  • Fett och matolja som hälls ner i avloppet stelnar på vägen till reningsverket och kan orsaka stopp i avloppsledningarna. Därför är det viktigt att ta hand om fettavfall på rätt sätt.

Här kan du lämna matfett och matolja

Vad händer sen?

Fettet som samlas in hos oss transporteras till en återvinningsanläggning i Norrköping. Där blir 97 procent av det återvunna fettet till biodiesel eller bioolja. Resten blir i regel stearin. Av återvunnet matfett tillverkas även tvål, kosmetika, tvättmedel, plast och gummi.

FÖR DIG SOM ÄR FÖRETAGSKUND

Matfett och matolja från verksamhet lämnas på Må återvinningscentral mot en avgift i taxan för verksamhetsavfall.
Läs mer om taxan för verksamhetsavfall

Driftinformation

Härligt! Just nu har vi inga driftstörningar.

Planera inköp och gör matlådor

#29 Planera matinköpen så att allt hinner tillagas innan det blir gammalt. Och gör matlåda av rester.

Fler miljötips