Myter om återvinning

Det finns många myter om återvinning av förpackningar. Här hittar du svaren på de sju vanligaste myterna som är bra att ha i huvudet nästa gång någon hävdar att återvinning inte gör någon skillnad, eller att transporterna äter upp miljönyttan.

Förpackningarna behöver rengöras noggrant

Många förpackningar räcker det att bara tömma och skölja ur. Om det inte görs kan de hamna fel i den automatiska återvinningsprocessen som sorterar förpackningarna bland annat efter vikt. För att slippa lukt och kladd hemma är det förstås en bra idé att rengöra noggrannare.

Förpackningar av flera material går inte att återvinna

Helt fel! Förpackningar som består av flera sammansatta material ska sorteras efter det viktmässigt dominerande materialslaget. En enkel tumregel är att man aldrig ska behöva använda ett verktyg för att separera två material åt.

Många förpackningar består av kartong, en plasthinna på insidan och ibland en plastkork. Plasthinnan skiljs åt från kartongen i återvinningsprocessen. Förpackningen ska därför sorteras som pappersförpackning, medan den löstagbara plastkorken hör hemma hos de andra plastförpackningarna. Generellt gäller samma sak för alla förpackningar som består av flera sammansatta material.

Transporter äter upp miljönyttan

En vanlig myt är att energiåtgången för att transportera förpackningarna och tidningarna äter upp miljönyttan med återvinningen. Fel! Den miljöbelastning som uppstår av transporter motiveras mångfalt av de miljövinster som uppnås.

Mitt bidrag till återvinningen gör varken från eller till

Några exempel på vilken nytta återvinning ger om vi gör det tillsammans: Om vi skulle lämna alla metallkapsyler till återvinning, skulle det gå att tillverka 2 200 nya bilkarosser varje år. Om alla svenska hushåll återvann ytterligare en plastförpackning till i månaden skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3 600 ton, vilket motsvarar utsläppen från cirka 1 200 bensindrivna bilar varje år.

Det är ingen vits att sortera eftersom allt ändå blandas ihop

Inget av det som läggs i behållarna på återvinningsstationerna blandas ihop, utan allt skickas separerat till återvinning. Annars får entreprenören ingen ersättning. De entreprenörer som har i uppdrag att samla in förpackningar och tidningar får ingen ersättning om materialet inte är sorterat.

Soporna sorteras i efterhand så allt kan slängas i sopkärlet

Sopor från sopkärl sorteras inte. Om du slänger dina förpackningar i soppåsen eldas de upp och återvinns alltså inte. Att elda upp sopor och förpackningar generar värme eller el som kan användas för till exempel uppvärmning av bostäder, men det är betydligt mer resurseffektivt och bra för miljön att göra nya produkter av gamla förpackningar. Det går att återvinna i stort sett alla förpackningar av plast, papper, metall och glas samt tidningar till nya produkter.

Det är ingen vits att sortera färgat och ofärgat glas – lastbilen lägger ändå allt tillsammans

Det kan se ut som om allt blandas ihop, men de lastbilar som hämtar glasförpackningarna och flaskorna har två fack på flaket, ett för färgat och ett för ofärgat. Visste du förresten att glas kan återvinnas obegränsat antal gånger utan att kvaliteten försämras?

Hjälpte informationen på sidan dig?