Restauranger av RättSort
Nu blir det mindre pinsamt att ta hem resterna från restaurangen. Miva lanserar hållbarhetsmärkningen RättSort som visar vilka restauranger som hjälper sina kunder att göra hållbara val. I praktiken att erbjuda dig att ta resterna från tallriken med dig hem.
Restaurangerna står för en stor andel matsvinn och många restauranger i Örnsköldsvik jobbar redan hårt med att minska sitt matsvinn. Med den nya hållbarhetsmärkningen får restaurangerna en hjälp på vägen.
First Hotel Statt är en av de första restaurangerna i stan som fått RättSort-märkningen.
– De här är ett mycket bra initiativ som hjälper oss att bli ännu mer hållbara. Miljön är viktig för oss och vi jobbar på alla plan för att minska vårt klimatavtryck. Hur vi kan minska vårt matsvinn är en viktig del och den här märkningen tror jag kan avdramatisera det här med doggybag. Det är inte några konstigheter att ta med matrester hem från stadshotellet. Tvärtom det är ett bevis på att man tar ansvar, säger Monica Lindmark, hotelldirektör på First Hotel Statt i Örnsköldsvik.
– Hoppas att fler restauranger ser värdet av den här enkla, men viktiga märkningen och att restaurangnäringen i Örnsköldsvik gör sig känd för att vara riktigt hållbar, fortsätter Monica.
Vi är redan RättSort
- Café UH Länk till annan webbplats.
- First Hotel Statt Länk till annan webbplats.
- Fura Restaurang Konferens Länk till annan webbplats.
- Linnéa & Peter Länk till annan webbplats.
- Malins Bistro Länk till annan webbplats.
- Mamma Mia Länk till annan webbplats.
- The Bishops Arms Örnsköldsvik Länk till annan webbplats.
- The Chef Länk till annan webbplats.
Så blir du RättSort
Många restauranger i Örnsköldsvik är oerhört duktiga och medvetna kring hur vi tillsammans minskar matsvinn och det vill vi på Miva lyfta fram. Varje insats spelar roll och restauranger som källsorterar, erbjuder matlådor till sina gäster och aktivt arbetar med att minska engångsprodukter får märkningen ”RättSort” - Tillsammans minskar vi avfallet!
- Källsortera på restaurangen
- Erbjud aktivt matlåda till kunder
- Minska engångsprodukter och sök hållbara alternativ
Med märkningen får du:
- Konkret hållbarhetsåtgärd: Hållbarhet ligger i tiden, men det är inte alltid lätt med konkreta och begripliga åtgärder.
- En början till fortsättning: Start för samtal med personalen om miljö, svinn och avfallshantering som ger ringar på vattnet.
- Mindre sopor: Er stolthet – maten – når sin fulla potential samtidigt som mindre mat hamnar i soporna.
- Spar pengar: Mindre matsvinn inne-bär att nivån i sopkärlet sjunker och ger billigare sophämtning.
Märkta restauranger listas här på vår kampanjsida och kommer att omnämnas i Mivas information och marknadsföring. Vi skickar också ut dekaler till entrédörr, kassadisk och liknande samt också ett bevis på att restaurangen är RättSort-märkt.