Textilåtervinning och second hand

Nu återanvänder vi mer!

Begagnade blå jeans som hänger på galgar, i ytterkant två olika händer som bläddrar bland byxorna

Det behöver inte vara svårt att komma igång med att återanvända kläder och textil! Börja med att sortera och rensa ur garderoben med hela och rena kläder som inte kommer att användas igen. Undersök sedan om du kan skänka till vänner och bekanta eller byta och sälja via exempelvis lokala Facebook-grupper. Du kan såklart också skänka kläder och textil till PMU:s insamlingsbehållare som finns på våra återvinningscentraler: Må, Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum.

Så får textil en andra chans

Från återvinningscentralerna körs textilen direkt till PMU i Gullänget för sortering. Det som kan återbrukas säljs i PMUs second hand-butik och en stor del skickas via samarbetspartners till utlandet. En liten del som inte kan återanvändas går till energiutvinning.

Visste du att...

  • Tillverkning av kläder kräver ofta en enorm mängd vatten. Köper du ett par jeans på second hand istället för ett par nya sparar du, förutom pengar, även 4 600 liter vatten. Det motsvarar 24 personers dagliga vattenförbrukning i Sverige.
  • Köper du färre klädesplagg per år är det en stor insats för miljön. Avstår du från att köpa ett par jeans, en tröja, en t-shirt och ett par strumpor minskar du dina koldioxidutsläpp med 17 kilo per år.

Lämna in textil på återvinningscentraler!

Vi har fem olika återvinningscentraler där alla har Myrornas insamlingsbehållare för textil. Sortera hemma innan du lämnar in. Tvätta, vik och förpacka sakerna noga så att de inte blir blöta. Lämna endast in torr textil då fuktig textil annars kan förstöra andra inlämnade saker.

Lär dig mer om andra områden

Om RättSort-kampanjen

Till 2025 har vi och hela Sverige som målsättning att minska mat- och restavfallet i sopkärlen med 25 procent.

Med kampanjen RättSort hakar vi i Örnsköldsvik på den utmaningen. Den här webben är en del av ett större arbete för att inspirera och engagera till handling i vår kommun. Vi kommer att fylla på med innehåll och riktade aktiviteter allt eftersom. Följ oss också gärna på Facebook Länk till annan webbplats.!

Underliggande sidor

Hjälpte informationen på sidan dig?