Återvinning av papper och kartong

Nu sparar vi träd och energi!

Olika neutrala pappersförpackningar som är staplade på varandra

Varje gång du lämnar en pappersförpackning eller tidning till återvinning gör du en insats för alla. Det tillplattade flingpaketet blir en skokartong och tidningen blir till en ny tidning med spännande innehåll. Det spar energi och resurser, det vill säga allas vår miljö.

Ingen reklam tack!

I vanlig ordning är det enklaste sättet att vara klimatsmart att minska sin konsumtion. När det gäller papper betyder det till exempel att du sätter upp en nej tack till reklam-skylt på din brevlåda och tänker dig för innan du skriver ut dokument som går lika bra att läsa digitalt.

Därefter handlar det om att sortera sitt papper rätt och lämna både tidningar och pappersförpackningar på en återvinningsstation. Pappersförpackningar är allt från presentpapper till wellpapp. Även sockerpåsar och omslag till böcker räknas som pappersförpackningar. Tidningar är som det låter, tidskrifter, dagstidningar kataloger och reklamblad.

Visste du att...

  • Pappersfiber kan återvinnas minst 7 gånger. När pappersfiber återanvänds är energibesparingen 70 procent jämfört med tillverkning av ny fiber.
  • Nio av tio svenskar källsorterar förpackningar och tidningar. Men vi kan alltid bli ännu bättre på att återvinna kartong och papper.

Hitta till din närmaste återvinningsstation

Från 2024 ansvarar Miva för alla återvinningsstationer i Örnsköldsviks kommun. Se var din närmaste station finns och när den töms och städas.

Lär dig mer om andra områden

Om RättSort-kampanjen

Till 2025 har vi och hela Sverige som målsättning att minska mat- och restavfallet i sopkärlen med 25 procent.

Med kampanjen RättSort hakar vi i Örnsköldsvik på den utmaningen. Den här webben är en del av ett större arbete för att inspirera och engagera till handling i vår kommun. Vi kommer att fylla på med innehåll och riktade aktiviteter allt eftersom. Följ oss också gärna på Facebook Länk till annan webbplats.!

Hjälpte informationen på sidan dig?