Sortering och minimering av matavfall

Nu minskar vi matsvinnet!

Olika neutrala plastförpackningar som är staplade på varandra

Att slänga ätbar mat är att slänga pengar rakt ner i soporna. Hushållen slänger mer mat än vad butiker, restauranger och livsmedelsindustrin gör tillsammans. Och en stor del av det hamnar dessutom i den vanliga soppåsen i stället för att slängas i den bruna papperspåsen för matavfall och omvandlas till biogas och biogödsel.

Tillsammans kan vi minska matsvinnet och samtidigt göra gott för både miljön och den egna plånboken.

Vad är matsvinn? Och hur minskar man matsvinnet?

Matsvinn är att slänga mat som egentligen går att äta. Det finns många anledningar till att mat slängs, exempelvis osäkerhet kring hur olika mat ska förvaras för bästa hållbarhet, en rädsla kring bäst-före-datum och bristande planering.

Men det finns sätt att enkelt minska matsvinnet. Planering är a och o för dig som vill vara med och göra rätt. Inventera regelbundet vad som finns hemma och planera veckans måltider utifrån det. Hemligheten är att bara köpa det som behövs för veckans recept, risken är annars stor att du köper mer än du behöver. Håll koll på bäst-före-datumen när du handlar och även på det du har hemma. På så sätt undviker du att maten blir gammal innan den äts upp. Du känner dig nöjd och pengarna räcker längre.

Äggskal, kaffesump och annat som är oundvikligt matavfall kan också komma till nytta. Med en brun papperspåse för matavfall i källsorteringen hemma underlättar du för alla i familjen att göra rätt.

Visste du att...

  • Bäst före-dag och sista förbrukningsdag är inte samma sak. Det går att äta många livsmedel efter att bäst före-datum passerats. Märkningen är bara en kvalitetsmarkör där tillverkaren garanterar att livsmedlet har kvar sina förväntade egenskaper som exempelvis smak, färg och spänst. Sista förbrukningsdag är mycket skarpare och innebär att butiken får inte sälja livsmedel efter att sista förbrukningsdag passerats.
  • 10-20 procent av alla inköpta livsmedel slängs helt i onödan, vilket är ett slöseri som kostar ett genomsnittligt hushåll omkring 5 300 kronor om året. De pengarna kan du göra annat för om du vågar lukta och smaka på mat du överväger att slänga.

Beställ ditt bruna kärl i dag!

År 2015 sorterade 26 procent av oss som bor i Örnsköldsviks kommun vårt matavfall. 2023 var den siffran 61 procent. Och vi ska ständigt bli bättre – eller hur?

Lär dig mer om andra områden

Om RättSort-kampanjen

Till 2025 har vi och hela Sverige som målsättning att minska mat- och restavfallet i sopkärlen med 25 procent.

Med kampanjen RättSort hakar vi i Örnsköldsvik på den utmaningen. Den här webben är en del av ett större arbete för att inspirera och engagera till handling i vår kommun. Vi kommer att fylla på med innehåll och riktade aktiviteter allt eftersom. Följ oss också gärna på Facebook Länk till annan webbplats.!

Hjälpte informationen på sidan dig?