Sorteringstips

Tips på minimering, återvinning och smart sortering.

Här har vi samlat tips och trix kring avfallsminimering och sortering från vardagen. Se det som tidsbesparande lifehacks från dina kommunkompisar i Örnsköldsvik. Välj den kategori du är mest intresserad av eller läs dem alla. Vi hoppas du blir både glad och inspirerad!

Har du egna tips som underlättar sorterings- och återvinningsvardagen? Får vi dela dem vidare här? Klicka gärna på knappen och skicka dem till oss. Stort tack på förhand!

Det här formuläret postas automatiskt.

Kategori

16 träffar

 • Inventera garderober

  Jag har som rutin att varje höst och varje vår grundligt inventera våra garderober. Ofta hittar jag plagg jag glömt bort mellan årstiderna. På så sätt kan det hindra mig från att köpa plagg jag inte behöver.

 • Hitta bästa maträtten av rester

  Jag och min fru utmanar varandra att hitta på bästa maträtten på veckans rester. En dag i veckan står inte med i vår planering. Då måste vi istället använda mat och råvaror som finns kvar i kyl och skafferi. Vi turas om att försöka lösa det på bästa sätt.

 • Fixa papperssortering på hjul!

  Papperssortering på kontoret har vi löst med fina lådor på hjul under skrivborden. Hjulen gör dem lätta att rulla till en större behållare vid tömning och papperssortering. De är dessutom gjorda av 100% returpapper!

 • Återanvänd alla slags plastpåsar

  Vi återanvänder alla slags plastpåsar. Exempelvis är brödpåsar enkla att skaka ur och sedan kan vi använda dem igen vid behov. Det känns bra att inte bara slänga bort dem på en gång.

 • Handla inte kläder på sex månader

  I mitt kompisgäng körde vi en hållbarhetsutmaning där ingen fick handla nya klädesplagg under sex månader. Det var svårt i början men alla fick verkligen en tankeställare kring sina rutiner och inköp. På längre sikt gav det även ett större medvetande kring hur mycket kläder man verkligen omsatte per år.

 • Putsa och behandla skor

  I familjen försöker vi att ta hand om våra skor både under årstiden de används men även innan de ställs bort i förrådet genom att putsa dem och behandla dem för att de ska tåla väta bättre. Det kostar lite i både tid och material men gör att skornas hållbarhet förlängs betydligt.

 • Låna kläder av varandra

  Vi lånar ofta kläder från varandra! Koftor, jackor och andra ytterplagg är både roligt att låna och känns som nya plagg. Vissa saker jag lånat ut har jag inte saknat och därför inte behövt få tillbaka.

 • Sortera efter datummärkning

  Hos oss sorterar vi maten efter datummärkning i kylen och skafferiet. Vi har en hylla där mat som närmar sig bäst-före-datum ska ställas så vi påminns om att använda det så snart som möjligt.

 • Gör favoritsmoothies av frukt och grönsaker

  Smoothies är det perfekta sättet att ta vara på frukt och grönsaker som inte längre ser aptitliga ut. Vi upptäcker hela tiden nya favoritsmoothies i familjen tack vare att vi mixar ihop kombinationer av sånt som blivit över och annars skulle slängts bort.

 • Sortera förpackningar och tidningar för sig

  Vi har gott om utrymme och sorterar därför pappersförpackningar för sig och tidningar för sig redan här hemma. Det gör besöket på återvinningsstationen betydligt effektivare.

 • Samla mjölkförpackningar i mjölkförpackning

  Det går åt massor av mjölk hos oss. Vi har lärt oss att om vi öppnar upp en förpackning ryms det sedan flera stycken ihopvikta mjölkförpackningar i den. Det är samma material och spar utrymme. Det fungerar förstås även på andra förpackningar.

 • Lägg snöre under tidningshögen

  Vi lägger alltid ett snöre under tidningshögen. När den blivit tillräckligt stor knyter vi ihop snöret och kan enkelt bära det till återvinningsstationen. (Kom bara ihåg att ta bort snöret innan ni lägger dem i containern!)

 • Så ser du vad chipspåsen är gjord av

  Vi har lärt oss att ett bra sätt att testa om till exempel en chipspåse är gjord av plast eller metall är att knyckla ihop den. Om den knycklar upp sig igen är den gjord av plast. Om den stannar ihopknycklad är den gjord av metall.

 • Fixa snygg källsortering

  Jag har satsat på snygg källsortering hemma eftersom jag verkligen vill ha ett stilrent hem samtidigt som jag vill minska miljöbelastningen. Det finns massor av smarta möbler som döljer själva källsorteringen! Sittbänkar till köket, hallmöbler med stora lådor, skoskåp, tvättkorgar i rotting, trälådor på hjul, dynförvaringslådor till altanen. Allt det kan även rymma förpackningar, glödlampor och annat.

 • Källsortering utomhus med tryckimpregnerat

  Vi ville ha plats för flera dagars källsortering hemma för att spara tid. Därför byggde vi stora trälådor i tryckimpregnerat virke vid garageväggen. Ett tips är att säkra dem mot möss genom att sätta golv och täta väggskivor invändigt. I lådorna ställer vi genomskinliga plastsäckar för all sortering. På så sätt kan vi lasta släpvagnen full när det väl är dags att tömma återvinningen.

 • All sortering i samma tunna eller säck

  Om du slänger all källsortering i samma tunna eller säck kan du sedan sortera innehållet innan du åker till återvinningsstationen. Så gör jag. Tänk bara på att ha hjul eller starka handtag då ditt stora sopsorteringskärl blir ganska tungt!

Underliggande sidor

Hjälpte informationen på sidan dig?