Nyord för minskat matsvinn
Hur gör du för att minska matsvinnet? Här får du tips i form av nyord som beskriver hur du kan undvika matsvinn. Vi kallar det svinniska. Hoppas de inspirerar till att ta hand om maten bättre. För varje insats spelar roll!
Nyorden är framtagna av Livsmedelsverket och utgår från Livsmedelsverkets egna råd för situationer när vi planerar, förvarar och tar hand om rester.
Nyord på svinniska | Betydelse |
Bäst före-snooza | Att förlänga hållbarheten genom att titta, lukta och smaka sig fram. |
Grytmaxa | Att kasta i några extra ingredienser som har passerat bäst före-datum i långkoket. |
Grönchilla | Att förvara grönsaker i kylen så att de håller längre. |
Kaoskomponera | Att fantisera ihop nya rätter av sådant som annars skulle slängas. |
Klimatklipp | Att fynda en vara som närmar sig bäst före-datum. |
Klimatro | Känslan som infinner sig när du inte har slängt mat på hela veckan. |
Kylchilla | Att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla, maten håller ju längre. |
Menyflexa | Att improvisera fram en annan måltid än den planerade. |
Nollvisiona | Att bestämma sig för att aldrig mer kasta mat som går att äta. |
Nytt-i-panna | En måltid gjord på veckans rester. |
Restbonus | Pengarna du tjänar på att inte att slänga så mycket mat. |
Restotto | Festrätt gjord på riset som blev över. |
Restsamtal | Att ringa hem och kolla vad som redan finns innan du handlar mer. |
Soppspika | Att slänga ihop en rätt av det som finns hemma i skafferiet. |
Studentskiva | Att skiva upp brödlimpan och frysa in. Bra för ensamhushåll. |
Svinnsikt | Att få insikt om sitt eget matsvinn och sluta slänga mat i onödan. |
Svinntage | När gårdagens middag är ännu godare dagen efter. |
Svinnventera | Att djupdyka i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt. |
Svinnvestera | Att bara köpa mat som man vet kommer att gå åt. |
Vaskvägra | Att inte slänga mat som fortfarande funkar utmärkt att äta. |