Kommunalt ansvar för insamling av förpackningar

Grafisk bild med figuren Mivo med stort gult hår och gröna kläder som står bakom fyra sopkärl

Den 1 januari 2024 tog kommunen över ansvaret för att samla in förpackningar från hushåll, det vill säga från återvinningsstationer och från de flerbostads­hus som idag erbjuder förpackningsinsamling. Senast 2027 ska förpackningarna samlas in fastighetsnära från alla hushåll.

Sommaren 2022 beslutade regeringen om nya regler som i ett första steg innebar att kommunerna 2024 tog över ansvaret för att samla in hushållens förpackningar av papper, plast, glas och metall. Fram till 2024 hade förpackningsproducenterna ansvaret för insamlingen. I Örnsköldsviks kommun är det nu Miva som ansvarar för insamlingen av förpackningar via återvinningsstationer och flerbostadshus som erbjuder förpackningsinsamling.

I nästa steg ska insamling av förpackningar ske fastighetsnära senast 1 januari 2027.

Närmare till återvinning senast 2027

Från den 1 januari 2027 ska en fastighetsnära förpackningsin­samling finnas på plats, vilket innebär att kommunen då ska hämta förpackningar från alla hushåll och samlokaliserade verksamheter i kommunen. Konkret innebär det att Miva kommer att hämta för­packningar från alla flerbostadshus och villor vid samma plats där vi idag hämtar mat- och restavfall.

Producenterna betalar

Även när fastighetsnära insamling av förpackningar införs kommer det fortfarande att vara producentansvar för förpackningar. Det innebär att producenterna som sätter förpackningar på marknaden ska bekosta insamlingen och återvinningen av dem. Kommunerna och i vårt fall Miva får ersättning enligt en schablonmodell för att samla in förpackningarna som sedan överlämnas till producenterna. Förhoppningen är att denna ersättning ska täcka de kostnader som Miva kommer att ha för insamlingen av förpackningar så att taxan inte behöver höjas på grund av detta.

Val av system

Införandet av fastighetsnära insamling är en av de största förändringarna i kommunal avfallshantering. Det är mycket som ska falla på plats och fungera när insamlingen startar 2027. Örnsköldsvik har valt ett system för fastighetsnära insamling som i ett första skede innebär att alla villor får två ytterligare sopkärl för de förpackningar som generear störst volym – pappersförpackningar och plastförpackningar. Valet grundar sig på omvärldsbevakning och vilka system andra kommuner har valt.

En stor anledning till valet av system är att det möjliggör användning av nuvarande fordon med samma hämtningsschema, där matavfall ska hämtas varannan vecka och övriga tunnor ska tömmas var sjätte vecka. Så kallade fyrfackskärl har diskuterats, men valts bort bland annat på grund av att det är ett dyrt system som ersättningen från producenterna inte skulle täcka och att det försämrar arbetsmiljön för föraren som behöver kliva ut och stå bakom fordonet då kärlet ska tömmas. Dessutom är det stora kärl som ska dras i snö och över snövallar av både kunder och förare.

Senaste nytt

24 februari 2025

Örnsköldsviks kommunfullmäktige har idag beslutat att villor i ett första skede kommer att få två ytterligare sopkärl när fastighetsnära insamling av förpackningar börja gälla 2027. Förutom kärl för mat- respektive restavfall får varje villa ett sopkärl för pappersförpackningar respektive plastförpackningar.

Tidigare information

8 december 2023

Information skickas till alla ägare av flerfamiljshus och bostadsrättsföreningar. Eftersom det endast är Miva eller de entreprenörer vi auktoriserar som får hämta förpackningsavfall måste flerfamiljshus som redan har fastighetsnära insamling se över vilken entreprenör man anlitar.

Vanliga frågor

Kontakt

Åsa Möller, verksamhetsutvecklare
Telefon: 0660-330 351
E-post: asa.moller@miva.se

Hjälpte informationen på sidan dig?