Brunt kärl och papperspåsar

Du som väljer att sortera ut ditt matavfall för separat insamling får ett brunt kärl som rymmer 140 liter att lägga matavfallet i.

Innan matavfallet läggs i det bruna kärlet ska det samlas i särskilda påsar. Påsarna ingår i abonnemanget och du får även en särskild påshållare att placera där du samlar ditt matavfall. Det är viktigt att använda påshållaren som vi tillhandahåller. Påshållaren och det ventilerade sopkärlet gör att avfallet avfuktas, vilket minskar risken för att avfallet börjar ruttna och lukta illa. Att luft kan cirkulera runt påsen gör också att den håller mycket bra. 

Naturligtvis är det också viktigt att låta blött matavfall rinna av innan det läggs i påsen. För att underlätta hanteringen får du en slaskskrapa.

Viktigt att använda papperspåsen

Matavfallet i vår kommun rötas, vilket ger den största miljönyttan då man tar tillvara både energi och näringsämnen ur matavfallet. Till den metoden passar papperspåsar bäst. Att röta matavfall i så kallade "majsstärkelsepåsar" ger ofta problem i rötningsprocessen. Därför är det också viktigt att du inte använder andra typer av påsar till ditt matavfall, utan endast den papperspåse som vi tillhandahåller.

Papperspåsen är även mer miljöanpassad. Majsstärkelsepåsen består endast av cirka 50 % majsstärkelse och resten är polyester framställd ur råolja. Majsstärkelsepåsen är alltså inte en produkt helt framställd ur förnyelsebar råvara.

Papperspåsen ventilerar dessutom bättre, vilket minskar fukten från matavfallet. Det gör att påsens vikt minskar, vilket ger färre tunga transporter. Papperspåsen är också välbeprövad och används i majoriteten av de kommuner i Sverige som har separat insamling av matavfall. Analyser visar även att det är mindre felsortering när papperspåsar används.
Se film om varför och hur du använder papperspåsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Båda kärlen töms samtidigt

Det bruna kärlet töms enligt samma schema som det gröna kärlet med hjälp av så kallade tvåfacksbilar. Matavfall hamnar i det ena facket och övrigt restavfall i det andra. Du väljer själv om du vill tömma båda kärlen eller bara något av dem vid varje tillfälle.

Dekorbild matavfallsinsamling

Brunt 140 liters sopkärl för matavfall, slaskskrapa, papperspåse i påshållare

Ingen risk för lukt

En vanlig fråga är om det inte finns risk för att matavfallet börjar lukta under varma sommarveckor. Svaret är nej. Det som idag slängs i det gröna kärlet byter ju bara kärl och samlas koncenterat i det bruna kärlet. Det är fortfarande samma mängd matavfall. Det bruna kärlet är dessutom ventilerat och både påsarna och påshållaren som du placerar under diskbänken är konstruerade för att luft ska kunna cirkulera runt påsen.

Dessutom är Örnsköldsvik inte först med att införa separat insamling av matavfall, så av andras erfarenhet kan vi konstatera att risken för lukt är minimal såväl under diskbänken som vid det bruna kärlet.

Driftinformation

Panta mera

#28 Panta dina burkar och flaskor i butik eller på Må återvinningscentral så att de kan användas igen. Både glas och metall kan nämligen återvinnas hur många gånger som helst!

Fler miljötips