Fettavskiljare
Mivas ledningsnät är utformat för att ta emot avloppsvatten från hushåll med ett lågt fettinnehåll. Om större mängd släpps ut i nätet är risken stor för avloppsstopp. Anledningen är att fettet kyls av och ger beläggning på rörväggar i ledningsnätet. Detsamma gäller även för enskilda avlopp.
Verksamheter som bidrar med stora mängder fett måste installera en fettavskiljare. Exempel på sådana verksamheter är:
- livsmedelsindustrier, till exempel slakteri, rökeri, charkuteri och bageri
- storhushåll, till exempel restaurang, café, konditori, friteringsanläggning, gatukök, pizzeria, hamburgerbar, salladsbar, personalmatsal, catering och storkök
- livsmedelsbutiker med manuella chark- och/eller grillavdelningar
Att tänka på vid installation
- Bygganmälan ska lämnas in till Byggenheten inom kommunens Samhällsbyggnadsförvaltning. Till den ska installationsritning, kontrollplan och namn på kvalitetsansvarig bifogas.
- Fettavskiljaren ska vara typgodkänd och funktionstestad.
Dimensionering
Avskiljaren dimensioneras bland annat utifrån antalet matportioner per dag. Portionerna beräknas genom att multiplicera antalet sittplatser i lokalen med 3 (antalet sittningar), varefter dimensionerande maxflöde erhålls i tabellen nedan.
Matportioner per dag | Normstorlek för avskiljare (liter/sekund) |
---|---|
0-200 | 2 |
201-400 | 4 |
401-700 | 7 |
701-1000 | 10 |
1001- | Special |
Vald avskiljare ska klara standarden SS-EN 1825-2 och ska uppfylla gällande krav i Riktlinjer vid utsläpp.
Tömning och kontroll
Avskiljaren ska tömmas och rengöras regelbundet. Hur ofta beror på verksamheten, men avskiljaren ska alltid tömmas minst en gång årligen. Det är fastighetsägarens ansvar att se till att tömning och kontroll utförs.
Frågor
För övriga frågor angående fettavskiljare, kontakta Miljö- och hälsoenheten inom kommunens Samhällsbyggnadsförvaltning, 0660-88 000. Samhällsbyggnadsförvaltningen är tillsynsmyndighet inom avfallsområdet som bland annat beviljar dispens och tillstånd inom området.