Tips för att hålla disktrasan fräsch

Disktrasan används flitigt i våra hem och håller köket rent när smuts och matrester torkas bort från bord och bänkar. Men disktrasan ska användas med försiktighet eftersom den snabbt samlar på sig bakterier. Faktum är att disktrasan är kökets mest smittspridande föremål, där kan finnas både e-coli till salmonellabakterier. Här får du tips hur du håller trasan fräsch.

Hur ofta ska man byta disktrasa?

I ett vanligt hushåll är en tumregel är att byta ut disktrasan en gång i veckan, men där det till exempel lagas mycket mat kan det vara lämpligt att byta disktrasa varje dag.

Men släng inte trasan när det är dags att byta. Det går fint att återanvända en disktrasa efter att du rengjort den.

Hur rengör jag en disktrasa?

Det finns flera sätt att göra disktrasan ren och fräsch. Här är två av dem:

Koka disktrasan

Det enklaste sättet att göra rent en disktrasa är att koka den i vatten. Koka upp vatten och låt disktrasan koka i 3-5 minuter. Lägg gärna till några droppar diskmedel eller tvättmedel. Bakterierna kokar bort i vattnet och disktrasan kan användas igen när den torkat.

Tvätta disktrasan i tvättmaskin

Det går utmärkt att tvätta disktrasor i tvättmaskinen, 60 grader räcker. Passa på att fylla upp maskinen med annat städmaterial.

Så undviker du bakterier i disktrasan

Det finns många olika typer av diskdukar. Den klassiska Wettex-duken känner många igen, men disktrasor finns i många olika varianter. En tunnare trasa torkar snabbare vilket är bra för att undvika bakterier. Vissa föredrar mikrofiberdukar som finns i många olika tjocklekar och texturer.

När disktrasan använts, skölj den i kallt vatten och häng upp den så att den torkar snabbt. Bakterier gillar som sagt värme och fukt.

För att undvika att diskduken kommer i kontakt med de värsta bakterierna, torka aldrig upp köttsaft eller mjölk med disktrasan. Torka heller aldrig golvet med trasan. Vårt tips är att torka bort köttsaft och smuts med papper, och använda disktrasan till att torka upp vatten eller att rengöra lätt smutsade ytor.

Hjälpte informationen på sidan dig?