Laga, låna och handla mindre

Genom att laga och låna kan du ta många kliv i den så kallade avfallstrappan. Mängden avfall kommer verkligen att minska. Det du inte skaffar behöver du inte slänga.

Laga

Reparera saker som gått sönder.

Tips hur du lagar

Laga eller sy om kläder

Sy i knappar och laga revor är ganska enkla sätt att laga kläder och kräver inte mycket tid eller kunskap. Har du symaskin och kan sy går det snabbt. Om det är med komplicerade lagningar kan du lämna plagget till ett skrädderi eller så kan du skicka det till repamera.se där du för en billig peng får kläderna lagade och hemskickade.

Laga blixtlåset

Glider blixtlåset upp? Knip till löparen med en tång, så blir den som ny.

Gå till skomakaren

Låt skomakaren laga din sko för en struntsumma istället för att köpa nya.

Fixa cykeln

Låt en cykelreparatör se över din cykel så kommer den att fungera i många år till.

Låna

Låna och hyr istället för att köpa.

Tips hur du lånar

Låna böcker och e-böcker

Bibliotek är något för de miljönärvänliga! Ta en tur till ditt närmaste bibliotek och botanisera bland både gammalt och nytt!

Det enklaste sättet att låna e-böcker och e-ljudböcker är att använda appen Biblio. Du kan låna max fem e-böcker under 28 dagar och behöver inte lämna tillbaka en e-bok du lånat. För att låna e-böcker behöver du också ett giltigt bibliotekskort.

Låna eller hyr

Varje produkt som återanvänds innebär en produkt mindre som behöver tillverkas. Att låna eller hyra betyder att samma nytta uppnås med mindre resurser och mindre miljöpåverkan. Så låna eller hyr saker du bara behöver vid enstaka tillfällen, t ex verktyg eller maskiner.

Dela med andra

Dela saker med grannar och vänner, t ex genom bilpool.

Ordna en bytardag

Har du svårt att göra dig av med skaer, men tycker samtidigt det är tråkigt att samla på dig sånt du inte använder? Ordna en bytardag. Plocka ihop kläder och prylar som du inte längre använder. Bjud sedan hem grannar eller vännder som du ber göra samma sak och din bytardag är ett faktum.

Handla mindre

Något av det bästa vi kan göra för att minska mängden avfall är att handla mindre och smartare.

Tips hur du handlar mindre

Bara det du behöver

Köp bara det du verkligen vill ha eller behöver. Ställ dig frågan "Behöver jag verkligen det här?"

Satsa på kvalitet

När du ska köpa något så ska du satsa på produkter av hög kvalitet som håller länge.

Undvik engångsmaterial

Engångsartiklar används iofta bara några minuter trots att det krävts massor av resurser för att producera dem. Hamnar de i naturen kan de dessutom ta hundratals år att bryta ner dem. Undvik engångsmaterial kring sådant du äter och dricker. Använd istället riktigt porslin, bestick och tygservetter.

Använd prylar längre

För att producera en enda mobiltelefon genereras 86 kilo avfall. Genom att använda den längre och sälja den vidare kan du göra både plånboken och miljön en stor tjänst.

Ge bort upplevelser

Ge bort upplevelser och tjänster istället för vanliga paket, t ex ett bio- eller restaurangbesök.

Planera matinköpen

Planera dina matinköp för att inte behöva slänga mat som blivit för gammal.

Köp refill

Köp refill när det är möjligt. Ett enkelt sätt att minska mängden förpackningar.

Handla i tygpåse

Handla i tygpåse istället för plastpåse. Om du använder plastpåsar till ditt restavfall är det bättre att köpa tunnare plastpåsar till detta.

Drick kranvatten

Drick kranvatten istället för vatten på flaska eller burk.

Köp råvaror

Köp råvaror istället för färdiglagad och förpackad mat.

Reklam, nej tack

Ett svenskt hushåll får cirka 50 kilo pappersreklam varje år. Sätt upp en skylt med "Reklam nej tack" på brevlådan eller vid brevinkastet så slipper du 40 av dem. Genom att avbeställa reklam minskar du både utsläpp och skogsavverkning.

Köpstopp

Köpstopp är ett vanligt och bra spartips, men också ett bra stät att minska mängden avfall. Det handlar helt enkelt om att inte köpa någonting under en viss period. Ett strängt köpstopp innebär att du inte får handla någonting alls. Vid en mildare variant gäller köpstoppet allt som inte är direkt nödvändigt för hushållet, till exempel kläder, prylar, tidningar och godis.

Underliggande sidor

Hjälpte informationen på sidan dig?