Bli textilsmart

Textil är en värdefull resurs, men dagens textilkonsumtion är inte hållbar. Textil och modeindustrin har stor påverkan på både miljö, klimat och hälsa. Här får du tips för att bli riktigt textilsmart.

En stor hög av färgglad textil i ett enda virrvarr

Störst miljöpåverkan under produktionen

Den största miljöpåverkan från den svenska textilkonsumtionen sker ofta långt innan den slutliga användningen. Runt 80 procent av våra kläders totala miljöpåverkan sker under produktionsfasen. En t-shirt kostar 199 kr, men priset för miljön är minst 2 500 liter vatten, cirka 0,5 kg kemikalier och 2–8 kg växthusgaser.

Miljön glöms vid köpögonblicket

En majoritet av svenskarna kan tänka sig att förändra sitt beteende när det gäller hur mycket och vad man handlar. Många är också beredda att bättre ta hand om sina kläder och i större utsträckning lämna in dem för återanvändning eller källsortera när de är utslitna. Många bedömer hållbarhetsaspekter som mer viktiga än mode, men när det kommer till köpögonblicket tar andra faktorer som pris, passform och utseende över.

Kampanjen Textilsmart ger enkel och tydlig kunskap om hur ens egna val påverkar och vägleder till vad man ska välja istället. Smarta tips levererar vi här och vill du ha mer information kan du besöka den särskilda kampanjsajten.

Handla mer hållbart - köp kläder som redan finns

Handla mer hållbart - hitta din stil

Välj bort onödiga kemikalier

Välj miljömärkt

Tvätta mer miljövänligt

Ta hand om dina kläder

Förläng livslängden på kläder

Miljösmart garderob

Gör dig av med kläder på rätt sätt

Hjälpte informationen på sidan dig?