Undvik matsvinn

Varje år slänger svensken drygt 70 kg matavfall. Det innebär att var femte matkasse som bärs hem hamnar i soptunnan. 25 kg mat slängs dessutom helt i onödan. Det är mat som skulle kunna ha ätits upp. Adjöss med matsvinnet om du följer våra tips.

En potatis med ben och ögon står på ett köksbord i ett retrokök tillsammans med en pratabubbla "Vill du skära ner på ditt matsvinn?"

Varje insats spelar roll. Tänk dig att du slänger en ostskiva eller två pappersservetter eller 1,1 cl mjölk mindre om dagen. Det blir 11 gram om dagen, 77 gram på en vecka, och fyra kilo på ett år. Det låter inte så mycket men om varje svensk minskar sin avfallsmängd med bara fyra kilo om året så kan vi vända en ohållbar trend.

Tips innan måltiden

Samla bra matlåderecept

Samla på dig bra recept till matlådor. Gör en egen receptbok av dem så att du lätt hittar dem. Antingen i en pärm eller på datorn. Då är det lätt att hitta på något att göra av de rester du får kvar, du känner dig väldigt nöjd och pengarna räcker längre. Ett vinna-vinna koncept för dig själv och din familj. Kanske räcker pengarna till att göra något kul istället?

Miljövänligare mat

Det kan verka svårt att köpa miljövänligare mat, men det är inte svårare än att handla mer vegetariskt, ekologiskt och rätt mängd så att färre varor behöver slängas. Köp även mer lokalproducerad och säsongsanpassad mat.

Planering lönar sig - gör inköpslista

Planera vad familjen ska äta en vecka i förväg. Utgå från det du har i kylskåpet eller skafferiet och komplettera bara med det som fattas. Hemligheten är att bara köpa det som ingår i veckans recept, risken är annars stor att du köper mer än vad du behöver. Kom ihåg att den dyraste maten är den du slänger!

Köp mat utan förpackning

Köp helst sådant som inte är förpackat, utan välj lösvikt så att du får exakt den mängd du behöver. Köper du storpack är ett bra tips att dela och frysa in och att istället ta fram vid behov. När du handlat, ställ in dina nya färska varor längst bak och de gamla längst fram i kylen så du alltid tar det äldsta först.

Kolla datummärkning

Kolla bäst-före-dag när du köper varor. Livsmedel håller ytterligare en tid efter bäst-före-datumet om de förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Sista förbrukningsdag betyder att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet passerat och maten bör därför inte ätas. Genom att titta, lukta och smaka på maten kommer du långt.

Tips i kylskåp och skafferi

Förvara maten på rätt sätt!

Lägg in en termometer i kylskåpet, om det håller en temperatur på max 5 grader håller sig maten längre. Förvara mjölk, kött och fisk där det är kallast och grönsaker där temperaturen är högre. Märktejp och tuschpenna är bra att ha tillhands i köket för att märka matlådor med innehåll och tillagningsdatum.

Skaffa pyttlåda

Ibland har man lite av varje kvar i kylen... Hacka då köttbitar, köttbullar, korv, potatis, pasta, lök, paprika, eller vad du har, i mindre bitar och stek. Det blir en jätte god hemmalagad pyttipanna! Du kan också ha en låda i frysen där du skär ner små rester av grönsaker och kött för att till sist ha tillräckligt mycket för en god pytt.

Gör en "ät-snart-hylla"

Utse en hylla i kylskåpet där du placerar mat som borde ätas upp inom de närmaste dagarna. Då kan du enkelt se vilken typ av maträtt som borde lagas för att använda den mat du redan har. Dessutom behöver du aldrig mer skrapa ur mögliga creme fraiche-burkar.

Frys in gammal frukt

Frys in bananer (med skalet på) som är övermogna och använd i baket eller en smarrig smootie. Skala och hacka upp annan frukt och frys in för att ta fram och använda senare till en god efterrätt eller annat gott.

Laga mat på övermogen frukt

Gör något gott istället för att slänga övermogen frukt i soporna. Din frukt kan användas till bröd, muffins eller scones för att göra dem saftiga och söta. Ju mognare frukten är, desto godare blir bakverket!

Smoothies av frukt och grönt

Smoothies är det perfekta sättat att ta vara på frukt och grönsaker som inte längre ser aptitliga ut. Upptäck nya favoritsmoothies genom att mixa ihop kombinationer av sånt som blivit över och annars skulle slängts bort.

Fräsch sallad utan stål

Bryt salladen istället för att skära den med stålkniv, så slipper du bruna kanter och salladen håller sig fräsch längre. Tomater förvarar du i rumstemperatur så får de en mer framträdande tomatsmak.

Goda nötter längre

Nötter innehåller mycket fett och kan därför härskna efter ett tag. Förvara dem i kylen, så håller de sig goda längre.

Riv ost

Har du en ostkant över? Riv och frys in.

Skrumpen morot bli som ny

Är moroten lite skrumpen? Lägg den en stund i kallt vatten.

Frys grädde och mjölk

Frys in mjölk och grädde som du inte hinner dricka upp. Då kan du använda den till matlagning och bakning.

Bröd i rumstemperatur

Bröd håller inte längre för att det förvaras i kylen. Faktum är att det åldras snabbare om du har det i kylen. Förvara brödet i plastpåse i rumstemperatur eller i frysen och tina efter hand.

Stänk vatten på brödet

Har brödet blivit torrt och tråkigt? Stänk vatten på det och lägg det i plastpåse några sekunder i mikrovågsugnen. Vips känns brödet som nybakat!

Släng inget!

Sätt upp en lapp på kylen eller diskbänksskåpet som säger "SLÄNG INGET". Enkelt och effektfullt.

God broccolistam

Broccolistammen är både späd och god. Skär bort det grova skalet och servera rå eller lätt kokt.

Vilök ger mer vitlök

Peta ner sista vitlöksklyftan i en kruka, så har du snart en helt ny lök.

Liten purjo blir stor purjo

Lägg roten av en purjolök i ett glas vatten. Efter ett par veckor har det vuxit ut en ny.

Rädda frukten

Om du har en trädgård kan du lätt dela med dig av din frukt till andra. Anmäl på pallafrukt.se att du har frukt eller bär som du vill dela med dig av. Då kan de som inte har egna träd få tillgång till fin frukt samtidigt som mindre volymer prima mat slipper gå till spillo. Bra för miljön och ett smart sätt att glädja andra.

Chips av potatisskal

Tvätta och skala potatisen. Lägg skalen i en skål och häll olja och strö på flingsalt. Blanda om. Bred ut ett och ett på en plåt och rosta skalen i 150 grader cirka 15 minuter eller tills de är gyllene och krispiga.

Rädda färska örter

Örter håller väldigt länge i frysen och passar perfekt i såser. Klipp ner och frys in. Eller torka örterna och blanda med salt så har du ditt eget örtsalt.

Tips under måltiden

Använd mindre tallrikar

Använd tallrikar med lite mindre storlek för att minska portionerna och inte ta för sig mer mat än man orkar.

Ät mindre!

Ät mindre! Du mår bättre och vi behöver inte producera onödigt mycket mat.

Tips efter måltiden

Matsvinn eller oundvikligt matavfall?

Många tror inte att de genererar något matsvinn. Ett bra tips är därför att under en vecka anteckna hur mycket och vad det är som slängs. Tänk på att äggskal, kaffesump och ben är oundvikligt matavfall som du lägger i matavfallskärlet eller i komposten.

Perfekt lunchlåda

Ta för vana att alltid portionsberäkna hur mycket mat du ska laga och planera matlagningen så att du kan använda eventuella rester till morgondagens middag eller gör matlådor av överbliven mat. Är det lite för lite kompletterar du med en morot, tomat och/eller ett kokt ägg.

Använd matresterna till något kreativt

Grönsaker som inte längre är fräscha kan användas i soppor, grytor, wok eller pajer. Övermogen frukt kan skäras upp i bitar, frysas in och användas i smoothies, glass eller pajer. Koka fond av blast och skaldjursrester, baka bröd av gröten som blev över och gör ströbröd av torra brödkanter.

Hjälpte informationen på sidan dig?