Förpackningar från flerfamiljshus

Grafisk bild som visar ett soprum med sopkärl utställda runt väggarna med öppna lock och färgglada dekaler

Den 1 januari 2027 ska insamling av förpackningar ske fastighetsnära. Det innebär stora förändringar för fastighetsägare till flerbostadshus och bostadsrättsföreningar eftersom ni behöver förbereda och frigöra utrymme för många nya kärl.

För att göra det enklare för hushållen att sortera sina förpackningar har regeringen beslutat om nya regler som innebär att insamling av förpackningar ska ske fastighetsnära från den 1 januari 2027. Här förklarar vi vad det innebär för att ni ska kunna planera och säkerställa att det finns plats för alla nya avfallskärl i ert soprum eller på er fastighet.

För dig som redan har fastighetsnära insamling

Sedan januari 2024 är det bara de entreprenörer som är auktoriserade, alltså godkända av Miva, som får samla in förpackningar från hushåll. Det innebär att du som redan har fastighetsnära insamling av förpackningar behöver kontrollera att ni använder en.

Lista över auktoriserade entreprenörer framgår via länken nedan. Om entreprenören inte är godkänd, behöver du säga upp avtalet och istället anlita en av de auktoriserade entreprenörerna. Du har därefter direktkontakt med din entreprenör gällande ändringar av ditt abonnemang eller frågor kring tjänsten.

Systemet med att ni själva anlitar en auktoriserad entreprenör är tillfälligt och upphör 2027 när det blir obligatoriskt att förpackningar hämtas fastighetsnära. Från 2027 kommer Miva att upphandla samma entreprenör för att tömma både förpackningar, mat- och restavfall. Som fastighetsägare behöver ni då inte anlita någon entreprenör för hämtning av förpackningar.

Planera och förbered insamlingsplatsen

Exempel på bottentömmande behållare i anslutning till flerfamiljshus.

Det är upp till dig som fastighetsägare/bostadsrättsförening att avgöra hur insamlingen ska ske, så länge det uppfyller kraven för hämtning av avfall. Det finns många olika typer av insamlingslösningar som kan passa beroende på omständigheter kring fastigheten, här är några exempel:

  • ett miljörum i fastigheten
  • ett separat miljöhus
  • kärlkåp utomhus
  • en avgränsad plats utomhus
  • bottentömmande behållare utomhus

Vilka fraktioner ska hämtas?

Förutom mat- och restavfall ska även förpackningar av papper, plast, metall, färgat glas och ofärgat glas sorteras var för sig.

Dimensioneringsmodell för avfallsutrymmen

För att räkna fram era avfallsvolymer, hur många kärl som behövs och vilken yta det kräver i ert avfallsutrymme eller på er fastighet kan ni använda Avfall Sveriges dimensioneringsmodell.

Mars 2025 får alla ägare till flerbostadshus och bostadsrättföreningar ett brev där vi gjort en uträkning av hur många av respektive kärl ni behöver. Beräkningen baserar sig på Avfall Sveriges dimensioneringsmodell för låg mängd avfallsmängd i kombination med våra uppgifter om antalet lägenheter i er fastighet. Kontakta oss om ni vill justera antalet av något/några kärl.

Ingen ekonomisk ersättning för ny- eller ombyggnation

Det är fastighetsägarens ansvar att göra de investeringar som krävs för fastighetsnära insamling. Någon ekonomisk ersättning utgår inte för detta.

Skyltar att använda

Förutom praktiska möjligheter att sortera förpackningar behöver det även vara tydligt för de boende varför de ska sortera, hur de ska sortera och var de kan lämna sitt avfall. Branschorganisationen Avfall Sverige har tagit fram information och skyltar till soprum som du kan ladda hem via webbplatsen Sverige sorterar.

Starta fastighetsnära insamling redan idag

När fastighetsnära insamling av förpackningar blir obligatoriskt den 1 januari 2027 kan fastighetsägare inte längre avstå från att ha fastighetsnära insamling av förpackningar. Vårt tips är att komma igång med fastighetsnära insamling så snart som möjligt. Flerbostadshus med fastighetsnära insamling av förpackningar kan via Miva få ekonomisk ersättning. Det innebär att fastig­hetsägare inte behöver stå hela kostnaden när en godkänd entreprenör anlitas för insamlingen.

Läs mer om hur en auktoriserad entreprenör anlitas och vilken ersättning som betalas ut via länken nedan.

Frågor och råd

Välkommen att höra av dig med frågor eller funderingar.

Magnus Söderström, driftledare Avfall och återvinning
Telefon: 0660-330 358
E-post: magnus.soderstrom@miva.se

Du är också välkommen att träffa oss på Fastighet2025 den 14 maj kl 16–19 i Hägglunds Arena.

Användbara länkar

Hjälpte informationen på sidan dig?