Artikeln publicerades 6 augusti 2019
Hur hanterar jag matolja och matfett?
Fett och matolja som hälls ner i avloppet stelnar på vägen till reningsverket och kan orsaka stopp i avloppsledningarna. Därför är det viktigt att ta hand om fettavfall på rätt sätt.
Små mängder fett/olja (mindre än 1 liter)
Små mängder olja och frityrfett som uppstår hemma kan paketeras och läggas i sopkärlet. Fett från stekpannan kan med fördel torkas upp med hushållspapper och läggas i matavfallspåsen eller i restavfallet om du saknar brunt kärl för matavfall.
Mindre mängder olja och frityrfett (max 1 liter) kan också paketeras också läggas i det gröna sopkärlet. Paketera i exempelvis en mjölk/gräddförpackning som viks igen och placeras i soppåsen.
Större mängder fett/olja (mer än 1 liter)
Större mängder olja eller frityrfett ska förpackas och i första hand lämnas till den särskilda fettinsamling som finns på våra återvinningscentraler. Tänk då på detta:
- Flaskan eller behållaren ska vara uppmärkt, ordentligt stängd och helst genomskinlig. Du får inte flaskan i retur. Personalen på återvinningscentralen tar hand om den.
- Flaskan eller behållaren får innehålla max 5 liter matfett/matolja.
- Ta hjälp av en praktisk fettratt som finns att hämta kostnadsfritt på våra återvinningscentraler.
För dig som är företagkund
Matfett och matolja från verksamhet lämnas på Må återvinningscentral mot en avgift i taxan för verksamhetsavfall.