Artikeln publicerades 30 april 2024

Rensardagar med påminnelse om att minska avfallet

Röjardag på Husum återvinningscentral 2022.

Sedan 2022 pågår en lokal kampanj för att minska avfallet i Örnsköldsviks alla soptunnor. Till 2025 är målsättningen att mat- och restavfallet ska minska med 25 procent. Nu arrangerar Miva lokala röjardagar på återvinningscentralerna för att ge kampanjen en extra skjuts.

Avfallet i soptunnorna minskar stadigt, men kanske inte i den takt att kommunen kan nå målet med 122 kilo per person i slutet av 2025. 2023 var siffran 139 kilo och fortfarande är det två saker som ställer till det i soptunnorna – för mycket förpackningar och mat.

Äta upp maten och återvinna fler förpackningar

– Vi går åt rätt håll, men måste fortfarande bli bättre på att äta upp maten och återvinna fler förpackningar. Exempelvis en pappersförpackning kan återvinnas minst sju gånger och därför är det helt galet att de hamnar i det gröna soptunnorna och eldas upp, säger Anna Näsholm Gidlund, driftledare på Miva och delaktig i arbetet runt röjardagarna.

Det är just med fokus på sådan fakta och smarta tips som Miva tar sin utgångspunkt i de röjardagar som arrangeras på återvinningscentralerna under året. Redan på lördag den 4 maj arrangeras det första tillfället på Husum återvinningscentral.

Tips och aha-upplevelser

– Förutom att återvinningscentralen har extraöppet en lördag så bjuder vi på tips och aha-upplevelser kring hur vi kan minska vårt avfall. Dessutom återkommer vår populära loppis på varje ort. Det blir en trevlig dag med både korv, fika och tävlingar, fortsätter Anna.

Mivas kampanj RättSort ska få Ö-viksborna att sortera rätt, där mycket är vunnet om förpackningarna lämnar soptunnan och istället lämnas för återvinning. För att underlätta detta är det sedan några veckor tillbaka även möjligt att lämna sina förpackningar på Mivas alla återvinningscentraler.

Vårröj arrangeras på Husum återvinningscentral lördag den 4 maj kl 10–14 och på Björna återvinningscentral lördag den 18 maj kl 10–14. Höströj arrangeras i Bredbyn den 31 augusti och i Bjästa den 7 september.

För mer information

Lars Westberg, kommunikationschef, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett helägt kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Vi producerar, distribuerar och säljer dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten. Vi ansvarar även för att samla in, behandla och transportera bort kommunens hushållsavfall. Miva har drygt 115 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Hjälpte informationen på sidan dig?