Artikeln publicerades 8 februari 2024

1 000 e-utbildade Lämna själv-kunder – och det finns plats för fler

I september 2023 lanserade vi vår nya e-utbildning för Lämna själv-kort. En utbildning du som kund kan utföra när och var du vill. Möjligheten att besöka de flesta återvinningscentraler när de är stängda och obemannade är populär och snart har 1 000 kunder slutfört sin e-utbildning.

Den cirka 40 minuter långa utbildningen är populär och kunderna uppskattar att kunna utföra den när och var det passar dem.

Uppskattat alternativ till fysisk utbildning

– När vi lanserade Lämna själv-kortet var vi övertygade om att fysiska utbildningar på återvinningscentralen var det rätta, men det visade sig inte vara så. Dels är de flesta kunder rätt bekant med den miljön från tidigare besök, dels var det svårt att tillgodose tillfällen och tider för utbildningen. Men e-utbildningen kan vi med text, bild och video förmedla samma budskap på ett utmärkt sätt. Dessutom är det enkelt för kunderna att backa tillbaka och repetera innehållet, förklarar Anna Näsholm Gidlund som arbetat med utbildningen.

Förutom vilka säkerhets- och förhållningsregler som gäller för att besöka återvinningscentralen på egen hand tar utbildningen även upp avfallstrappan, vikten av återbruk och vad som händer med de olika avfallsslagen efter att de lämnar återvinningscentralen.

– Lämna själv-kortet är en mycket uppskattad självservicetjänst och våra kunder är också väldigt bra på att slänga rätt. Det vanligaste problemet är oftast mindre felsorteringar, att man slänger fel trots att det finns information om hur man ska sortera på både uppsatta skyltar och i vår sorteringsguide. Det är ytterst sällan det sker några allvarligare felslängningar, berättar Anna.

Med kortet ges kunden ett stort förtroende

Idag är de totalt 1 677 kunder som skaffat Lämna själv-kort, varav cirka 1 000 skaffat det med hjälp av e-utbildningen.

Vem som helst över 18 år som är folkbokförd i Örnsköldsviks kommun eller äger en fastighet i Örnsköldsviks kommun och har körkort kan skaffa ett Lämna själv-kort.

– Sedan ska man såklart bli godkänd på utbildningen. Med Lämna själv-kort ges kunden ett stort förtroende och därför behöver vi säkerställa att de som får kortet har tagit del av viktig information som gör besöket på återvinningscentralen både säkert och enklare, fortsätter Anna.

Ett par arbetsdagar efter godkänd utbildning kommer en bekräftelse via e-post och körkortet fungerar därmed som ”nyckel” för inpassage på de återvinningscentraler som har Lämna själv-möjlighet. Enkelt och smidigt!

Här fungerar Lämna själv-kortet

Bjästa återvinningscentral Länk till annan webbplats.
Björna återvinningscentral Länk till annan webbplats.
Bredbyn återvinningscentral Länk till annan webbplats.

Under 2024 lanserar vi även Lämna själv-kort på Husum återvinningscentral.

Generella öppettider för Lämna själv-kort

Skriv tabellbeskrivning här

Söndag–torsdag

09.00–20.00

Fredag–lördag

Stängt

Röda vardagar

Stängt

Hjälpte informationen på sidan dig?