Artikeln publicerades 16 januari 2024

Studenter designar Örnsköldsviks nya matavfallspåse

Mivas matavfallspåse får ny design i kampen för att mer av innehållet ska bli det rätta. Samtidigt blir påsen gemensam för nästan hela Västernorrland. Bakom det nya utseendet står studenter i grafisk design i ett givande projekt tillsammans med Mittuniversitetet.

Under knappt två års tid har Miva och Övikshem deltagit i ett projekt tillsammans med Mittuniversitet. Målsättningen har varit att se hur man med grafisk design kan förändra attityder och beteenden kring sophantering och återvinning. En av flera konkreta uppgifter till studenterna inom grafisk design har varit hur utseendet på matavfallspåsen kan förbättras för att fler ska lägga rätt avfall i påsen och samtidigt förstå varför.

Ny design efter tio år

Örnsköldsviks matavfallspåse såg dagens ljus 2014 då insamlingen av matavfall påbörjades. Nu, tio år senare är det alltså dags för en ny design tack vare insikter från samarbetet med studenterna.

– Studenterna gav oss en väckarklocka kring vilken potentiell budskapsbärare matavfallspåsen är. I studenternas redovisning gjordes jämförelse med mjölkpaket och även om vi inte tittar på matavfallspåsen lika ofta som ett mjölkpaket tyckte vi att det var en intressant liknelse. Inte minst när vi hämtar nya buntar med matavfallspåsar i butiken eller när vi vecklar upp en ny påse är chansen stor att vi kan fångas av budskap på påsen, säger Lars Westberg som är kommunikationsansvarig på Miva.

Målet att minska felsorteringen

Efter studenternas redovisning blev det uppenbart att den ursprungliga påsen behöver förändras. Allt med förhoppningen att minska problem med felsortering genom att göra budskapen på påsen enklare att förstå med hjälp av mer grafik och mindre text.

– Nu minskar vi utrymmet som beskriver hur man vecklar ut och stänger påsen för att ge mer plats åt att beskriva vad som faktiskt hör hemma i påsen och varför det är viktigt att rätt avfall hamnar där, säger Lars Westberg.

Den nya påsen blir dessutom gemensam för nästan hela Västernorrland.

– Vi samverkar kring avfallsfrågor inom länet och allt matavfall behandlas genom rötning av Hemab i Härnösand. Nu stärker vi budskapet med en gemensam påse även om det blir på bekostnad av våra olika logotyper. Dessutom blir det mer kostnadseffektivt, fortsätter Lars Westberg.

Från och med denna vecka börjar den nya påsen distribueras till Mivas återvinningscentraler och till de 20-talet utvalda livsmedelsbutiker runt om i kommunen där matavfallspåsar kan hämtas kostnadsfritt.

För mer information

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett helägt kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Vi producerar, distribuerar och säljer dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten. Vi ansvarar även för att samla in, behandla och transportera bort kommunens hushållsavfall. Miva har drygt 115 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Hjälpte informationen på sidan dig?