Artikeln publicerades 21 mars 2019

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Junior-VM i Örnsköldsvik och Umeå väljer kranmärkt

Örnsköldsvik och Umeå står som arrangörer när världens bästa juniorer i ishockey gör upp om medaljerna. Och inför matcherna kommer spelarna att stärka sig med kranmärkt vatten.

I samband med att U18-VM spelas i Sverige 18–28 april 2019 bryts en lång tradition av att servera flaskvatten under turneringen. Flaskvatten som vi vet är sämre för miljön, med långa transportsträckor, och dyrare – men för den delen inte nyttigare. För Peter Blomqvist, generalsekreterare för U18-VM, var det självklart att istället bjuda spelarna på gott och fräscht kranvatten och han ordnade en historisk deal med Internationella ishockeyförbundet.

– För en hockeyspelare räcker en halvliter vatten inte långt, vi skulle behöva ställa fram 20 000 flaskor under turneringen vilket känns helt vansinnigt när vi har ett så bra och gott kranvatten, säger Peter Blomqvist. Men många av de deltagande länderna från Europa och Nordamerika är vana att använda flaskvatten så det var ett krav inför turneringen. Vi fick skicka in vattenprover från Miva och Vakin som visade att vattnet håller en god kvalitet. Efter det var det okej att erbjuda kranvatten.

Peter Blomqvist har också blivit en ambassadör för Örnsköldsviks kranvatten i inter-nationella sammanhang.

– Många brukar ställa frågan ”Varför har Örnsköldsvik fostrat så många framgångsrika NHL-spelare?”. När jag presenterade turneringen för Internationella ishockeyförbundet och de deltagande länderna så sa jag att det förmodligen beror på vårt goda kranvatten. Och det kommer era spelare också att kunna dra fördel av!

VA-bolagen Miva och Vakin i Umeå gör i samband med turneringen gemensam sak och uppmuntrar initiativet genom att sponsra med vattenflaskor.

– Det är glädjande att få presentera den här nyheten i samband med årets Världsvattendag, säger Gerth Mattebo, vd på Miva. Kranvatten är alltid bäst och det här initiativet hoppas vi ska ge ringar på vattnet och att fler tänker till kring sin vattenkonsumtion. Det säljs stora mängder flaskvatten i Sverige trots uppenbara fördelar med kranvatten, till exempel är en liter kranvatten 300 gånger bättre för miljön än samma mängd flaskvatten. Det är såklart extra roligt att få visa upp vårt goda kranvatten i ett internationellt sammanhang, säger Gerth Mattebo.

Pressbilder[LÄNKMÅL SAKNAS]

För mer information

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Peter Blomqvist, generalsekreterare U18-VM
070-340 64 50

Om kranmärkning

Kranmärkt är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten framför flaskvatten. Det betyder att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten. Kranmärkt togs först fram lokalt av Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten och lanserades 2017 som en nationell hållbarhetsmärkning av Svenskt Vatten. Du kan ansöka om att kranmärka hela din verksamhet eller till exempel enskilda konferenser och event som din organisa-tion anordnar. Läs mer på miva.se/kranmärkt[LÄNKMÅL SAKNAS].

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett helägt kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Vi producerar, distribuerar och säljer dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten. Vi ansvarar även för att samla in, behandla och transportera bort kommunens hushållsavfall. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Hjälpte informationen på sidan dig?