Artikeln publicerades 2 januari 2019

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Så sorterar du julsoporna

När gästerna dansat klart och släkten åkt hem återstår att ta hand om det som blivit över. Många har full koll på återvinning, men vad gör man av den slokande granen och högarna med inslagspapper?

Så här sorterar du det lite klurigare skräpet från julfirandet:

Julklappspappret

Omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom det stör återvinningen.

Julsnöret

Lägg i soppåsen. Då kan de kan bli fjärrvärme och el.

Frigoliten

Återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar.

Ljusslingan

Lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen. De innehåller ämnen som inte är så mysiga när de läcker ut i naturen.

Värmeljus

Värmeljuskoppar av aluminium ska sorteras som metallavfall. Vekeshållaren ska lossas från koppen och även den slängas i kärlet för metallåtervinning.

Nu finns det även Svanen-märkta värmeljus i handeln. Ljusen tillverkas av stearin och behållarna som är av glas återvänds när ljuset brunnit ut.

Julgranen

Lämnar du in på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. På sina håll ordnas även insamlingsställen för de granar som tappat barren.

Hjälpte informationen på sidan dig?