Artikeln publicerades 31 januari 2018

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Återvinning blir möjlig på fem platser varje vecka Nu invigs nya centraler i Bjästa och Bredbyn

Nästa vecka är det dags för invigning av Mivas nya återvinningscentraler i Bjästa och Bredbyn. Det blir också startskottet för ett nytt system som även omfattar Björna och Husum trots att deras återvinningscentraler ännu inte är färdigbyggda. På samtliga fyra orter finns då tillgång till en återvinningscentral varje vecka. Den 5 och 7 februari invigs återvinningscentralerna i Bredbyn respektive Bjästa.

Efter intensivt arbete står de nya återvinningscentralerna nu redo att tas i bruk. Förutom själva bygget har det varit ett långt planeringsarbete för att komma fram till hur de mobila återvinningscentralerna bäst kan ersättas, hitta lämpliga och tillgängliga platser och inte minst utforma de nya återvinningscentralerna på ett effektivt och bra sätt.

– Vi är mycket nöjda med resultatet, säger Åsa Möller som är avdelningschef på Miva. Vi har utgått från den mycket höga kundnöjdheten på Må återvinningscentral och från studiebesök på återvinningscentraler i andra kommuner. Tillsammans med vår personal har vi sedan utformat de nya centralerna så att de underlättar för våra kunder och förbättrar arbetsmiljön för våra medarbetare.

”Det här är fantastiskt”

Mivas satsning har tagits emot väl i både Nätra och Anundsjö.

– Jag tycker att det är fantastiskt att vi får en permanent återvinningscentral i Bjästa. Det är positivt både ur en miljömässig synpunkt, men också ur ett bekvämlighetsperspektiv. Jag har bara hört positiva tongångar, säger Sofie Holmgren, verksamhetsledare för Bygdsam som är landsbygdens motsvarighet till Cesam i centrala Örnsköldsvik.

Ann-Chatrin Zackrisson, som är projektledare för Bygd & Stad i balans Anundsjö, håller med:

– Bestående satsningar utanför centralorten som dessutom förbättrar vår miljö tillhör inte vanligheterna, så Mivas nya återvinningscentraler känns hur bra som helst.

Vissa områden får något längre till de nya återvinningscentralerna, men Ann-Chatrin tror att det ganska snart kommer att uppvägas av möjligheten att året runt kunna kasta sitt avfall relativt nära på fina kundvänliga anläggningar.

– Ytterområdena får naturligtvis längre för att kunna återvinna när den mobila återvinningscentralen försvinner, men när det nya systemet kommer igång tror jag det kommer att uppvägas av att man har hyffsat nära till en återvinningscentral en gång i veckan året om. Man behöver inte samla avfall för att sedan komma ihåg att kasta det någon enstaka vecka om året när den mobila centralen dyker upp.

En dag i veckan året runt

De nya återvinningscentralerna kommer att ha öppet en dag i veckan året runt. Måndagar i Bredbyn och onsdagar i Bjästa. På båda orter kl 13–20. De nya återvinningscentralerna i Björna och Husum kommer inte att invigas förrän i höst, men från och med vecka 6 kommer Miva ändå finnas på plats en dag i veckan.

– I samband med att vi inviger centralerna i Bjästa och Bredbyn vill vi göra det enkelt och tillämpa ett enhetligt system. Därför parkerar vi våra två mobila återvinningscentraler i Björna och Husum fram till att de nya anläggningarna invigs. Tisdagar kommer vi att hålla öppet i Björna och torsdagar har vi öppet i Husum, förklarar Åsa Möller. Så från vecka 6 kan både privatpersoner och företag lämna sitt grovavfall på fem olika återvinningscentraler i vår kommun.

Lokalt har bygget av nya återvinningscentraler också väckt tankar och förhoppningar inför framtiden.

– Jag hoppas att den här satsningen på sikt ska gynna våra lokalbor på fler sätt än enbart som en tjänst. Vi hoppas självklart att den ska kunna generera fler arbetstillfällen och på sikt möjliggöra att det hålls öppet fler dagar i veckan, säger Sofie Holmgren.

– Sen skulle det vara kul att i framtiden kunna få en ännu mer lokal prägel på återvinningscentralen, t ex med egen lokal startpunkt där möbler med mera kan lämnas och säljas vidare lokalt, säger Ann-Chatrin Zackrisson.

Både privatpersoner och företag

Måndag den 5 februari kl 13 invigs Bredbyn återvinningscentral och onsdag den 7 februari kl 13 invigs Bjästa återvinningscentral. På plats finns Mivas ordförande Jim Sundelin och VD Gerth Mattebo. I samband med invigningen bjuds det på både fika och musik, och alla som kommer får en liten present. Premiärdagen öppnas grindarna redan kl 12.30, men först kl 13.30 är det möjligt att slänga sitt avfall.

På de nya återvinningscentralerna kan man lämna grovavfall, elektronikavfall och farligt avfall. Asbest, fat med spillolja och okända kemikalier är det enda som hänvisas till Må återvinningscentral. I både Bjästa och Bredbyn finns även möjlighet att lämna prylar för återbruk. Till Startpunkten lämnas möbler, heminredning samt cyklar, och i Myrornas insamlingsbehållare lämnas kläder, skor, accessoarer och hemtextil.

Precis som på Må återvinningscentral är företag välkommen att lämna sitt verksamhetsavfall på de nya centralerna. Detta under förutsättning att avfallet är sorterat och att företaget betalar en fast avgift vid varje besök.

För mer information

Åsa Möller, avdelningschef Avfall och återvinning, Miva asa.moller@miva.se, 0660-330 351

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett helägt kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Vi producerar, distribuerar och säljer dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten. Vi ansvarar även för att samla in, behandla och transportera bort kommunens hushållsavfall. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Hjälpte informationen på sidan dig?