Artikeln publicerades 9 augusti 2017

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Viktigt om att lämna asbest

Asbest är ett farligt avfall som exempelvis förekommer i ventilationsrör, isolering och fasadplattor. Som småhusägare är det oftast olika typer eternitprodukter man kommer i kontakt med. Vanliga eternitprodukter som alltså innehåller asbest är fasadplattor, takplattor och rör.

Du kan kostnadsfritt lämna upp till 5 kg avfall innehållande asbest på Må återvinningscentral. Större mängder kan också lämnas, men mot en avgift då det klassas som bygg/rivningsavfall som inte omfattas av taxan för hushållsavfall. Asbestavfall över 5 kg ska vägas in och lämnas därför i anslutning till Må återvinningscentral vardagar kl 7-16.

Observera att asbestavfall inte kan lämnas på mobil återvinningscentral.

Tänk på att avfallet alltid ska vara väl inplastat och igentejpat för att undvika damm. Materialet ska vara paketerat med kraftig byggplast, tejpa igen alla skarvar ordentligt så att paketet blir helt tätt. Använd inte material som till exempel sopsäckar, plastpåsar eller gamla presenningar.

Asbetsavfall över 5 kilo kan du lägga på en pall som möjliggör avlastning med traktor. Om inte asbestavfallet får plats på en pall kan du själv bygga ihop två pallar som går att lyfta med traktor. Börja med att först lägga plast på pallen, stapla avfallet ca 50 cm högt. Omslut allt med plast och tejpa alla skarvar så att det blir helt tätt. Se till att ha tillräckligt stor pall så att asbesten inte sticker utanför pallen.

Vi ber dig kontakta personalen på återvinningscentralen när du lämnar ditt avfall innehållande asbest.

Läs mer om asbest[LÄNKMÅL SAKNAS]
Läs mer om taxan för bygg/rivningsavfall (verksamhetsavfall)[LÄNKMÅL SAKNAS]

Hjälpte informationen på sidan dig?