Artikeln publicerades 15 september 2016

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Örnsköldsviks matavfall till Härnösand

Kortare avstånd och större miljövinst

Det nya avtalet med Härnösand gäller från och med 1 mars 2017 och tre år framåt med möjlighet till ett års förlängning. Precis som i Skellefteå blir Örnsköldsviks matavfall fortsättningsvis fordonsgas och växtnäring. Att matavfallet inte stannar i Örnsköldviks kommun och behandlas här beror helt enkelt på att vi i dagsläget inte har någon sådan anläggning. Men matavfall är fullt av energi och klarar därför ganska långa transporter utan att man förlorar miljövinsten.

– Avtalet med HEMAB känns mycket bra. Det har fungerat bra i Skellefteå, men Härnösand ligger ju betydligt närmare oss och gör att miljövinsten kan bli ännu större, säger Åsa Möller, avdelningschef för Avfall och återvinning på Miva.

1 300 ton matavfall från Örnsköldsvik

Med den nya upphandlingen kommer HEMAB årligen att tillföra ytterligare cirka 1 300 ton matavfall till biogasanläggningen i Äland.

– Vi är såklart väldigt nöjda att vi har fått det här uppdraget. Vi har goda förutsättningar att ta emot matavfallet för energiutvinning. Att transportavståndet blir så kort som möjligt är naturligtvis också positivt, både ur ekonomisk och ekologisk synvinkel, säger Joakim Nordkvist, affärsområdeschef för Återvinningen på HEMAB.

Hjälpte informationen på sidan dig?