Artikeln publicerades 14 september 2015

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Dricksvatten från Gottne i nationell tävling

Sveriges godaste dricksvatten. Imorgon den 15 september kommer Miva och Örnsköldsviks kommun att göra sitt bästa för att lägga beslag på den ärofyllda titeln. Då går nämligen regionfinalen i Kranvattentävlingen 2015 av stapeln i Luleå. På plats finns Miva med vatten tappat vid Gottne Byskola.

Den nationella Kranvattentävlingen utser Sveriges godaste kranvatten och har tidigare anordnats 1997, 2005 och 2010. Senast Örnsköldsviks kommun deltog var 2005 och då vann vårt vatten i regionfinalen.

– Vi harförmånen att ha ett fantastiskt gott vatten i vår kommun, så i år höjer vi ribban och siktar på riksfinal i oktober, säger Lars Westberg, kommunikationsansvarig på Miva. Ett viktigt syfte med att delta är att rikta fokus på vårt viktigaste livsmedel, som vi alltför ofta tar för givet.

Dricksvatten i skolan

Årets tävling tar sin utgångspunkt i skolan. Regionfinalerna kommer att hållas i några av Sveriges bästa skolmatsalar där mat och dryck prioriteras, val av råvaror är viktigt och mat­lagningen görs från grunden. Även eleverna kommer att involveras i juryarbetet för att höra deras syn på vatten och visa dem att kranvatten är gott.

– Även de kommuner som deltar i tävlingen ska tappa sitt vatten vid en skola. Vi tappar vårt tävlingsvatten vid Gottne Byskola som får sitt vatten levererat från vattenverket i Norrböle. Vi använder grundvatten till all vattenproduktion så vårt bidrag skulle kunna tappas vart som helst. Val av tappställe är mest en slump utifrån krav på hur många personer vattenverket minst måste försörja, fortsätter Lars Westberg.

Uppmärksamma fantastisk naturresurs

Kranvattentävlingen arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten och syftet är att sätta positivt fokus på denna fantastiska naturresurs som vi har tillgång till direkt i kranen. Kranvatten är gott, hälsosamt, lokalproducerat och dessutom nästan gratis.

Övriga kommuner som deltar i regionfinalen är Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Kalix, Luleå, Umeå, Vännäs och Överkalix. En smaksäker jury provar och bedömer alla bidrag och utser två kommuner som går vidare till riksfinalen i Stockholm den 21 oktober 2015 där det godaste kranvattnet i Götaland, Svealand och Norrland utses.

Ladda ner pressbilder[LÄNKMÅL SAKNAS]
Läs mer på Svenskt Vattens webbplats Länk till annan webbplats.

För mer information

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Bolaget tog över verksamheten från Tekniska kontoret den 1 januari 2009. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Fakta om Svenskt Vatten

Svenskt Vatten, som står bakom Mitt Vatten, är branschorganisationen för Sveriges kommunala vatten- och avloppsverksamhet. Samtliga 290 kommunala VA-huvudmän är medlemmar. Organisationen hjälper medlemmarna med tekniska, administrativa och ekonomiska frågor som rör vattentjänster. Svenskt Vatten verkar även för att allmänheten ska få en ökad insikt i sin egen roll i vattnets kretslopp, och förstå vilken viktig roll vattentjänstföretagen spelar för en hållbar utveckling med friskt vatten, rena sjöar och hav.

Hjälpte informationen på sidan dig?