Artikeln publicerades 25 mars 2015

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Två områden slås samman i effektiv lansering av bruna kärl för matavfall

Den här veckan får ytterligare 5 400 av Mivas kunder erbjudande om att sortera sitt matavfall separat. Senast den 17 april ska kunderna ha gjort sitt val för att deras nya bruna kärl ska kunna premiär-tömmas i slutet av maj.

Arbetet med att införa separat insamling av matavfall i Örnsköldsviks kommun går bra. Så bra att Miva nu beslutat justera tidplanen.

– Introduktionen av bruna kärl och anpassningen av våra rutiner fungerar bra och därför kan vi justera tidplanen i positiv riktning. Det innebär exempelvis att vi under hösten kommer att erbjuda bruna kärl i två områden. Det är område tre och fyra som kommer att genomföras samtidigt och innebär att stora delar av kommunens inland kommer att få vårt erbjudande samtidigt redan i höst, säger Peter Westin, projektledare för införandet av matavfallsinsamling på Miva.

Krävs ett aktivt val

Separat insamling av matavfall erbjuds som bekant områdesvis i Örnsköldsviks kommun och våren 2017 ska alla ha erbjudits detta. Det andra området som i dagarna får erbjudande om brunt kärl utgörs av Överhörnäs, Svedjeholmen, Sund, Hörnett, Gene, Domsjö, Vårby, Nötbolandet, Bergom, Bjästa, Köpmanholmen, Näske, Skule, Sidensjö och Drömme.

– Det är frivilligt att sortera sitt matavfall och därför krävs ett aktivt val av kunden. Det görs enklast genom att fylla i och returnera den valblankett man fått hem i brevlådan, fortsätter Peter Westin. Den som inte gör något val behåller och använder sitt nuvarande gröna kärl precis som vanligt.

Växande intresse

I det första området som erbjöds bruna kärl för matavfall under hösten 2015 lägger idag omkring 45 procent av kunderna sitt matavfall i ett sådant kärl.

– Vi ligger på en bra nivå och ser att andelen som väljer brunt kärl hela tiden växer i takt med att man vänjer sig vid tanken att sortera sitt avfall. Många gör sitt val efter att ha sett sina grannar rulla fram sitt bruna kärl eller fått diskutera nyordningen med vänner och arbetskollegor. Det är helt naturligt, säger Peter Westin.

Alla fastighetsägare får ett informationsbrev i brevlådan när vi erbjuder insamling av mat­avfall i deras område. Under införandeperioden 2014-2017 kommer dock inte fritidshus att erbjudas möjlighet till separat insamling av matavfall.

Sveriges nationella miljömål är den viktigaste anledningen till att Örnsköldsvik inför separat insamling av matavfall. På så sätt återvinns den stora mängd energi och näring som finns i matavfallet. Matavfallet som samlas in i Örnsköldsviks kommun transporteras till en biogasanläggning i Skellefteå där det återvinns genom rötning. Ur matavfallet kan vi på så sätt utvinna fordonsgas.

Läs mer om separat insamling av matavfall[LÄNKMÅL SAKNAS]

För mer information

Peter Westin, projekt- och entreprenadansvarig, Miva
peter.westin@miva.se, 0660-330 355

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Bolaget tog över verksamheten från Tekniska kontoret den 1 januari 2009. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Hjälpte informationen på sidan dig?