Artikeln publicerades 27 november 2014

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Återvinn värmeljusen på rätt sätt

I Sverige tänder vi varje år hela 300 miljoner värmeljus! Värmeljusen kommer ofta i en kopp som är tillverkad av aluminium. Denna smått fantastiska metall är en alldeles naturlig del av vår miljö och därför är det viktigt att återvinna den på rätt sätt. Men den lilla vekeshållaren i botten på koppen är däremot inte gjord av aluminium, vilket är värt att ha i åtanke när ljuset brunnit ut.

Tänk på att peta loss vekeshållaren från koppen så att delarna hamnar var för sig när du lämnar dem som metallförpackning på en återvinningsstation.

Alla metallförpackningar hamnar nämligen i en sorteringsanläggning som separerar stål från aluminium med hjälp av en stor magnet. Stål fastnar på magneten, men inte aluminium. När metallerna är åtskilda smälts de ned och blir till nytt stål respektive aluminium. Om vekeshållaren sitter fast sorteras koppen som stål, vilket innebär att aluminiumet brinner upp och försvinner från jordens yta istället för att återvinnas.

Så njut av ljusen, men lossa vekeshållaren när ljuset brunnit ut!

Stearin kvar i koppen?

Det gör inte något om det är lite stearin kvar i koppen när värmeljuset är utbrunnet och ska lämnas till återvinning. Det viktiga är, åter igen, att lossa vekeshållaren. Stearinljus i övrigt sorteras som hushållssopor och läggs i sopkärlet.

Hjälpte informationen på sidan dig?