Artikeln publicerades 27 oktober 2014

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Idag töms de första bruna kärlen i Örnsköldsvik

Under de tidiga morgontimmarna idag den 27 oktober var det premiär. Då tömdes de första bruna kärlen i Örnsköldsviks kommun för första gången. Omkring 3 000 fastighetsägare bidrar därmed till att matavfallet kan återvinnas och bli fordonsgas och växtnäring.

År av planering, förberedelser och information har nu gett resultat. Idag tömdes de första bruna kärlen med matavfall.

– Det känns otroligt roligt att vi är igång nu. Det är en rätt stor apparat att införa ett ytter­ligare nytt sopkärl, så det är mycket som ska klaffa. Så här långt ser allt bra ut, säger Peter Westin, projektledare för införandet av matavfallsinsamling på Miva.

Förväntat intresse – som kommer att öka

Örnsköldsviks kommun har valt att fastighetsägaren själv får avgöra om man vill sortera matavfall separat eller inte. En modell som resulterat i ungefär varannan fastighet i det första området nu har ett brunt kärl för matavfall.

– I det första området har ungefär 6 000 kunder fått erbjudande om att få ett brunt kärl. Nästan hälften av dessa har gjort det valet, vilket är ungefär var vi kalkylerat med, fortsätter Peter Westin. Sedan vet vi också av erfarenhet från andra kommuner att betydligt många fler väljer brunt kärl när man ser att grannen skaffat ett och man börjar prata om det i sitt område.

Bytet kan göras när som helst

Den fastighetsägare som fått erbjudande om att sortera sitt matavfall, men glömt att skicka in valblanketten eller kanske ångrat sig, behöver inte vara orolig.

– Det enda som krävs är ett samtal till vår kundservice. Att vi haft ett sista svarsdatum är bara för att kunna förbereda och anpassa vår entreprenörs hämtningsrutter på ett smart och effek­tivt sätt, förklarar Peter Westin.

Separat insamling av matavfall erbjuds områdesvis i Örnsköldsviks kommun fram till våren 2017 då alla ska ha fått erbjudandet. Det andra området utgörs av Överhörnäs, Svedje­holmen, Sund, Hörnett, Gene, Domsjö, Vårby, Nötbolandet, Bergom, Bjästa, Köpman­holmen, Näske, Skule, Sidensjö och Drömme. Kunder i dessa områden kommer att få mer information i brevlådan i mitten av mars 2015.

Alla fastighetsägare får ett informationsbrev i brevlådan när vi erbjuder insamling av matavfall i deras område. Under införandeperioden 2014-2017 kommer dock inte fritidshus att erbjudas möjlighet till separat insamling av matavfall.

Läs mer om separat insamling av matavfall[LÄNKMÅL SAKNAS]

För mer information

Peter Westin, projekt- och entreprenadansvarig, Miva
peter.westin@miva.se, 0660-330 355

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Bolaget tog över verksamheten från Tekniska kontoret den 1 januari 2009. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Hjälpte informationen på sidan dig?