Artikeln publicerades 26 augusti 2014

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

5 000 erbjuds separat kärl för matavfall

I veckan får omkring 5 000 av Mivas kunder erbjudande om att sortera sitt matavfall separat. Senast den 19 september ska kunderna ha gjort sitt val för att deras nya bruna kärl ska kunna premiär-tömmas i slutet av oktober.

Separat insamling av matavfall erbjuds områdesvis i Örnsköldsviks kommun och våren 2017 ska alla ha erbjudits detta. Det första området utgörs av Västerhus, Själevad, Gullänget, Gimåt, Högland, Svartby, Järved, Bonäset, Husum-området samt Själevadsgatan, Örnsköldsgatan, Västra Dalgatan, och Terrassvägen i Örnsköldsvik. Denna vecka får boende i dessa områden erbjudande om ett brunt kärl för matavfall.

– Det är frivilligt att sortera sitt matavfall och därför krävs ett aktivt val av kunden. Det görs enklast genom att fylla i och returnera den valblankett man fått hem i brevlådan, säger Peter Westin, projektledare för införandet av matavfallsinsamling på Miva. Den som inte gör något val behåller och använder sitt nuvarande gröna kärl precis som vanligt.

Närproducerad gas och näring

Sveriges nationella miljömål är den viktigaste anledningen till att Örnsköldsvik inför separat insamling av matavfall. På så sätt återvinns både den stora mängd energi och näring som finns i matavfallet. Matavfallet i Örnsköldsvik kommer att bli fordonsgas och växtnäring.

– Vårt matavfall gör att användningen av bensin, diesel och konstgödsel kan minska. Dessutom har allt detta transporterats långa vägar för att nå oss. Fordonsgasen och växtnäringen är däremot närproducerad eftersom matavfallet redan finns här, förklarar Peter Westin.

Varken äckligt eller illaluktande

Den som väljer ett brunt kärl för matavfall får ett brunt 140-literskärl och särskilda papperspåsar att lägga matavfallet i. Papperspåsen som är avsedd för matavfall kan andas vilket gör att fukten från matavfallet minskar. Även den särskilda påshållaren som ingår i abonnemanget är konstruerad för att luft ska kunna cirkulera runt påsen.

– Risken för lukt från soppåsen är inte större än idag. Det matrester som förut hamnade i det blandade hushållsavfallet byter bara plats till en egen påse som ska bytas efter 2-3 dagar. Dessutom är det här ett välbeprövat system som används i 79 procent av de kommuner i Sverige som redan har matavfallsåtervinning.

Alla fastighetsägare får ett informationsbrev i brevlådan när vi erbjuder insamling av matavfall i deras område. Under införandeperioden 2014-2017 kommer dock inte fritidshus att erbjudas möjlighet till separat insamling av matavfall.

Läs mer om separat insamling av matavfall[LÄNKMÅL SAKNAS]

För mer information

Peter Westin, projekt- och entreprenadansvarig, Miva
peter.westin@miva.se, 0660-330 355

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Bolaget tog över verksamheten från Tekniska kontoret den 1 januari 2009. Miva har drygt 100 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Hjälpte informationen på sidan dig?