Artikeln publicerades 30 augusti 2013
Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.
Snart samlar vi in ditt matavfall
Drygt hälften av Sveriges kommuner har redan infört separat matavfallsinsamling och snart är det dags även i Örnsköldsvik. Möjligheten att lägga sitt matavfall i ett separat brunt kärl kommer att ske etappvis med början under nästa år. Just nu förbereder vi genom att titta på hur taxan ska se ut och planera både det praktiska och administrativa.
Satsningen grundar sig i Sveriges nationella miljömål där ett etappmål innebär att resurshushållningen i livsmedelskedjan ska öka. Konkret innebär det att minst 50 procent av matavfallet ska behandlas biologiskt så att växtnäring kan tas till vara. Av detta ska minst 40 procent dessutom behandlas så att också energi kan utvinnas. Och detta ska vara verklighet innan 2018.
– I vår kommun kommer det här att genomföras etappvis och vi ska komma igång i det första området under nästa år, säger Åsa Möller, avdelningschef för avfall och återvinning. Informationen kommer att skickas ut i god tid. I år förbereder vi genom att komma fram till hur taxan ska se ut och planera både det praktiska och administrativa.
Ett separat brunt kärl
Drygt hälften av Sveriges kommuner har redan infört matavfallsinsamling i någon form. I Örnsköldsvik kommer man tillämpa samma insamlingsmodell som i Sundsvall och Umeå, med ett separat kärl för matavfall intill det vanliga sopkärlet.
– Det kommer se ut ungefär som det vanliga kärlet fast är lite mindre och brunt, berättar Åsa Möller. Det blir ett frivilligt system där kunden själv får välja om man vill ha matavfallsinsamling eller inte.
Billigare för den som sorterar sitt matavfall
För Miva innebär satsningen utökat administrativt arbete och tusentals nya kärl att placera ut och underhålla. Därtill behöver entreprenören köpa in nya sopbilar; tvåfacksbilar som tömmer hushållssopor och matavfall i varsitt fack. Verksamheten blir därmed dyrare, men för den enskilde kommer det löna sig att sortera.
– Vi ska tillämpa en miljöstyrande taxa som innebär att det blir billigare för den som sorterar sitt matavfall än för den som inte gör det, säger Åsa Möller. Förhoppningen är förstås att så många öviksbor som möjligt ska ställa om sina vanor i mer miljövänlig riktning.
Mer information om planerna och införandet av seprat matavfallsinsamling kommer inom kort.