Artikeln publicerades 28 februari 2013

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Örnsköldsvik – bra på att återvinna elektronik

I förra veckan kom El-Kretsens årliga statistik som visar den totala insamlingen av uttjänta elektriska och elektroniska produkter under 2012. Örnsköldsviks-borna står sig bra i jämförelse med landets övriga 290 kommuner och hamnar på en hedrande 70:e plats.

Det är El-Kretsen som sammanställt statistiken utifrån det återvinningssystem för elektronikavfall som de ansvarar för och driver tillsammans med Sveriges kommuner. Elektronikavfall omfattas av det så kallade producentansvaret som innebär att importörer, tillverkare och företag som säljer elprodukter på den svenska marknaden också ansvarar för att samla in och hantera uttjänta produkter.

Allt fler hushållsapparater återvinns

Trenden visar att små och medelstora hushållsapparater, lampor och batterier återvinns i större utsträckning än tidigare. Parallellt med ökad återvinning ökar också antalet produkter i hemmet. En uttjänt spis ersätts med separat ugn och häll, en espressobryggare gör kaffebryggaren sällskap på arbetsbänken och så vidare.

– Eftersom elektronikavfall är ett farligt avfall är det väldigt viktigt att vi alla hjälps åt att lämna in uttjänta elapparater, lampor och batterier till återvinningscentralen. Då förhindrar vi att farliga ämnen hamnar i naturen och sparar på naturens resurser genom att återvinna, säger Åsa Möller chef för Avfall och återvinning på Miva.

Örnsköldsvik på fjärde plats i länet

Totalt samlade El-Kretsen in 147 684 ton elavfall under 2012, vilket utgör ett riks-snitt på 15,47 kilo per invånare. Allra bäst på att återvinna elektronik är man i Täby kommun där invånarna lämnat 49 kilo vardera. Örnsköldsvik hamnar, som tidigare nämnts, på 70:e plats av kommunerna.

I Västernorrlands län var Ånge kommun bäst på att lämna in uttjänt elektronik under 2012 med 22,64 kilo per invånare. På andra plats kom Kramfors med 21,89 kilo, på tredje plats Sollefteå med 21,51 kilo och på fjärde plats kom Örnsköldsvik med 20,48 kilo per år och innevånare.

I jämförelsen mellan kommuner ska man ha i åtanke att vissa återvinningscentraler ibland nyttas av fler än de egna kommuninvånarna. Vissa orter kan också dela återvinningscentral med grannorten. Sammanställningen i sin helhet finns på
El-Kretsens webbplats elkretsen.se Länk till annan webbplats..

Hjälpte informationen på sidan dig?