Artikeln publicerades 18 oktober 2024

Förslag på nya avfalls- och VA-avgifter 2025

Flicka står bredvid brunt sopkärl och viker en brun papperspåse för matavall

Miva har lämnat förslag på höjda avgifter för nästa år som ska täcka ökade kostnader och säkerställa att Miva fortsätter att erbjuda trygga och hållbara tjänster till alla i kommunen. Kommunfullmäktige fattar beslut om avgifterna senare i höst.

För ett genomsnittligt villahushåll som sorterar matavfall och har kommunalt vatten och avlopp innebär det en ökning med cirka 100 kronor per månad för avfalls- och vattentjänster.

Stora investeringar i vatten och avlopp

I likhet med övriga kommuner i Sverige står Miva inför omfattande investeringar i vatten och avlopp. De närmaste 10 åren behöver 2 miljarder kronor investeras i Örnsköldsvik för att möta skarpare lagkrav på avloppsreningen, bygga ut kommunalt vatten och avlopp i omvandlingsområden samt att säkerställa dricksvattenförsörjningen.

- Våra VA-anläggningar står fortsatt inför stora investeringsbehov för att vi ska kunna säkerställa god tillgång på dricksvatten och trygga avloppslösningar för framtiden. Höjda avgifter är nödvändiga för att fortsätta underhålla och utveckla ledningsnät och anläggningar, säger Eriksson.

Brukningsavgiften föreslås höjas med 6,5 procent till 2025 vilket innebär cirka 83 kronor per månad för det genomsnittliga villahushållet. Brukningsavgiften är den löpande kostnaden som bland annat grundar sig på hur mycket vatten som förbrukas. Höjningen går till förnyelse av gamla och slitna ledningar, att minska akuta läckor samt till att utveckla och underhålla Mivas anläggningar som vatten- och avloppsreningsverk.

Anläggningsavgiften, som är den engångsavgift som betalas vid anslutning till kommunalt vatten och avlopp, föreslås däremot vara oförändrad till nästa år.

Förbereder för obligatorisk matavfallssortering

Avgifterna för avfall föreslås höjas med 13 procent till 2025 vilket innebär cirka 27 kronor per månad för det genomsnittliga villhushållet. Avfallstaxan täcker bland annat kostnaderna för att hämta och hantera mat- och restavfall samt driften av alla återvinningscentraler.

- Vi utvecklar och förbättrar ständigt avfallstjänsterna. För att möta kommande utmaningar och fortsatt bidra till en hållbar miljö behöver vi genomföra justeringen. Bland annat har lagkravet på obligatorisk matinsamling en betydande kostnadspåverkan.

Lagen om obligatorisk matavfallsinsamling infördes från och med den 1 januari 2024, men Örnsköldsvik har haft en tillfällig dispens från lagkravet som dock upphör 2026. Det innebär att alla kunder som inte redan har ett brunt kärl för matavfallsinsamling kommer att få det under 2026 vilket innebär stora investeringar i nya matavfallskärl. Dessutom påverkas avgiften av ökade kostnader för energi, bränsle och personal.

Slamavgiften föreslås också höjas med 13 procent. Tidigare har slam från privata anläggningar använts till att sluttäcka deponin på Må, vilket varit ett kostnadseffektivt sätt att ta hand om slammet. Från och med nästa år behöver slam transporteras till södra Sverige för omhändertagande, vilket innebär en ny stor kostnad.

En helt ny tjänst är hyra av evenemangskärl, där leverans, hämtning, tömning och rengöring av kärlet ingår. En ny avgift förslås även för felsortering i matavfallskärlet.

Verksamheten finansieras av avgifter

Vatten-, avlopp- och avfallsverksamheten finansieras av avgifter som beslutas av kommunfullmäktige. Miva tar bara ut de avgifter som är nödvändiga för att bygga, driva och utveckla verksamheten. Miva får inte gå med vinst.

Din nya avgift för vatten och avlopp – så har vi räknat

Exempel villa

Ett genomsnittligt villahushåll får en ökning på 83 kronor per månad och priset uppgår till 1 363 kronor per månad. (Typhus A enligt Svenskt Vatten som förbrukar 150 kubikmeter vatten per år.)

Exempel lägenhet

En fastighet med 15 lägenheter får en ökning på 50 kronor per månad och lägenhet, och priset uppgår till 819 kronor per månad. (Typhus B enligt Svenskt Vatten, som förbrukar 133 kubikmeter per lägenhet).

Din nya avgift för sophämtning och återvinningscentraler – så har vi räknat

Exempel villa

Ett genomsnittligt villahushåll som sorterar matavfall får en ökning om 27 kronor per månad, priset för detta uppgår till 238 kronor per månad. Ett hushåll som inte sorterar ut matavfallet får en ökning på 39 kronor per månad, priset för detta uppgår till 341 kronor per månad. (Exemplet baseras på ett hushåll med 2,2 personer som kastar 306 kg mat- och restavfall och ställer ut kärlet 14 gånger per år)

Exempel lägenhet

Ett genomsnittligt lägenhetshushåll som sorterar matavfall får en ökning om 14 kronor per månad, priset för detta uppgår till 122 kronor per månad. Ett hushåll som inte sorterar ut matavfallet får en ökning på 22 kronor per månad, priset för detta uppgår till 192 kronor per månad. (Exemplet baseras på ett hushåll med 1,5 personer som kastar 209 kg mat- och restavfall.)

Exempel slam

Priset för tömning av ett normalstort enskilt avlopp (upp till 2 kbm) ökar med 266 kronor.

Hjälpte informationen på sidan dig?