Artikeln publicerades 10 oktober 2024

Varning för översvämningar

Kraftigt regn med risk för översvämning väntas under torsdag och fredag. Se hur du kan förbereda dig.

Stora regnmängder väntas under torsdag till fredag mellan Kramfors och Nordmaling. Konsekvenserna kan bli problem med vatten i källare, översvämmade vägar eller skador på järnväg. SMHI har utfärdat en orange vädervarning för höga flöden i bäckar och åar till följd av regnet. Det är osäkert hur stora mängder det blir men lokalt kan flödena till och med nå upp i röd varningsnivå.

Av erfarenheter från kraftigt regnväder förra hösten bör vädervarningen tas på allvar då det snabbt kan bli problem med översvämmade källare och vägar.

Så kan du förbereda dig

Bor du i ett område som riskerar att översvämmas finns det ett antal förberedande åtgärder som du kan vidta:

  • Flytta undan känsliga föremål.
  • Kontrollera din försäkring.
  • Om vatten inte får plats i VA-ledningarna kan det tränga in byggnader även om du inte bor vid ett vattendrag. Försök att stänga av brunnar i källarvåningen.
  • Sopa bort höstlöven från brunnar och rensa stuprör och hängrännor för att undvika översvämning.

Problem med vatten som tränger in i källare

Har du problem som är kopplade till vatten- eller avloppsledningarna när exempelvis avloppsvatten tränger upp ur en golvbrunn i källaren, kontaktar du Miva via felanmälan 0660-330 330.

Om du drabbats av källaröversvämning ska du tänka på att även kontakta ditt försäkringsbolag, som i sin tur kommer att vidta åtgärder.

Problem med vatten som svämmar över från vägar och diken

Har du däremot problem med ytvatten i form av regn eller smältvatten som svämmar över från vägar och diken eller att rännstensbrunnar inte tar undan, kontaktar du kommunens Trafik- och parkavdelning. Detta görs enklast genom att beskriva och registrera felet i appen ”Ett bättte Örnsköldsvik”. Om man inte har tillgång till app eller dator går det även bra att ringa kommunens Kontaktcenter 0660-880 00.

Hjälpte informationen på sidan dig?