Artikeln publicerades 30 november 2021

Vad innebär tomtyteavgiften?

Tomtyteavgiften är en avgift per kvadratmeter tomtyta.

Grundtanken i vattentjänstlagen är att kostnaderna fördelas skäligt och rättvist vilket i huvudsak är utifrån den nytta en fastighet får av att ha tillgång till kommunalt vatten och avlopp. Nyttan är alltså kopplad till fastighetens möjlighet att använda och ha tillgång till den allmänna va-anläggningen. Det kan t ex handla om att fler bostadsenheter eller större tomt gör att du kan nyttja större del till bebyggelse och användande av vattentjänsten.

Anläggningsavgiften baseras därför på den nytta fastigheten har av att vara ansluten till kommunalt vatten och avlopp tillsammans med kostnaden för att ansluta fastigheten.

Just tomtyteavgiften är dock främst en kostnadsparameter, där avgiften ska ge ett bidrag för att täcka kostnaderna för att dra ledningar förbi fastigheten, och det kostar i regel mer att dra ledningar förbi en stor tomt än en liten. Ju större fastigheten är, desto större är kostnaden rent generellt för ledningsdragning till och förbi fastigheten. Men det handlar inte om exakt rättvisa för varje enskild fastighet utan va-huvudmannen fördelar kostnaderna på en kollektiv nivå.

För att skillnaden inte ska bli alltför stor mellan fastigheter med liten och stor tomtstorlek finns det begränsningsregler för tomtyteavgiften. Den får inte överstiga summan av de övriga avgifterna (servisavgift, förbindelsepunkt och lägenhetsavgift).

Tomtyteavgiften är branschstandard för att följa vattentjänstlagen.

Hjälpte informationen på sidan dig?