Denna artikel är äldre än sex månader och kanske inte längre aktuell.

Publicerad

Förtydligande kring återvinning av däck

Som vi tidigare informerat om så är det inte längre möjligt att lämna däck på Må återvinningscentral från den 1 maj. På de fyra nya återvinningscentralerna i Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum har möjligheten aldrig funnits. I nedanstående vill vi förtydliga orsaken till detta, vad producentansvar innebär och hur du hanterar dina uttjänta däck i fortsättningen.

Huvudskälet till denna förändring är att däck omfattas av ett producentansvar, vilket innebär att det producenternas uppgift att lösa och finansiera insamlingen av uttjänta däck. Kostnaden för den hanteringen har konsumenten redan betalat när däcken köptes. Även om Svensk Däckåtervinning kostnadsfritt hämtar uttjänta däck hos såväl däckfirmor/återförsäljare som kommuner innebär det ett visst merarbete och merkostnader att hantera däck på återvinningscentralen.

Ett annat tung vägande skäl till förändringen är utrymme. Även om Svensk Däckåtervinning hämtar gratis, så krävs det utrymme vid rampen där kunden slänger däcken, lagerutrymme innan Svensk Däckåtervinning hämtar samt också en viss hantering för att ta emot däcken från kunden.

Området på Må utvecklas ständigt och just nu håller vi på att förbereda för en alternativ utfart vid rishögen, vilket t ex inneburit att återvinningsstationen fått lämna området. Faktiskt till en mer tillgänglig plats utanför grindarna till Må. Vi planerar även för att starta insamling av bygg/lastpallar för återanvändning istället för som flisa dem som idag. Inom kort påbörjas också bygget av en ny mellanlagringshall eftersom de sista delarna av den gamla "soptippen" snart ska sluttäckas enligt konstens alla regler och överlåtas till naturen igen. Detta är några projekt i närtid som gör att området och hanteringen hela tiden måste anpassas, förändras och utvecklas. Även om det bästa vore att alla typer av avfall kunde lämnas på Må, så är det lagstiftat att däck ska omhändertas på ett annat sätt.

Kostnad för däck på fälg

Producentansvaret avser däck och inget annat. Återförsäljare/däckfirmor är därför endast skyldiga att kostnadsfritt ta emot däck utan fälg. Du kan med andra ord inte förvänta dig att lämna däck på fälg eller få däcken avmonterade utan kostnad. Precis som för de flesta andra avfallsslag ansvarar kunden för ”källsorteringen” som i detta fall innebär att ta däcket från fälgen. När de väl är separerade så kostar det inget att bli av med däcken hos återförsäljare/däckfirmor. Separata fälgar sorteras som metall på en återvinningscentral.

Alla övriga däckfrågor hänvisas till Svensk däckåtervinning, info@sdab.se eller 08-50 60 10 55.

Frågor eller funderingar?
Kontakta Mivas kundservice 0660-330 400, info@miva.se
Måndag-fredag 9.00-15.00, lunch 11.30-12.30
Följ Miva på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Driftinformation