Artikeln publicerades 24 oktober 2023

Självservice för återvinning i Bredbyn

En kvinna i varselkläder sitt i en bil och har sträckt ut armen genom fönstret och håller ett kort framför en terminal

Miva fortsätter lanseringen av självservice-konceptet Lämna själv-kort. Från och med nästa vecka är det möjligt att även besöka Bredbyn återvinningscentral under obemannade tider.

Lämna själv-kortet är en självservice som innebär att innehavaren av kortet kan besöka åter­vinningscentralen när den normalt är stängd och obemannad.

– Det här gör vi för att det ska bli lättare för kunden att göra rätt och för att så mycket avfall som möj­ligt ska samlas in och tas om hand på rätt sätt. I Bjästa och Björna har vi varit igång en tid och nu är det äntligen Bredbyns tur, säger Sara Rindeskog, affärsområdeschef för Avfall och återvin­ning.

Digital utbildning som passar kunden

Allt som krävs för att få Lämna själv-kortet är att genomgå en kort utbildning. Utbildningen har tidigare genomförts på återvinningscentralen, men sedan i somras är utbildningen helt digital och kan utförs när och var som helst.

– Den här typen av utbildning innebär ett stort förtroende och eget ansvar som kunden behöver vara medveten om. En viktig del i utbildningen handlar om vilka säkerhetsregler som finns och annat som är viktigt att tänka på när man som kund besöker återvinningscentralen på egen hand, fortsätter Sara.

Fortsatt införande på alla återvinningscentraler

Utbildningen tar cirka 45 minuter och omfattar både text och film. Efter ett par arbetsdagar kommer en bekräftelse via e-post och kundens körkort fungerar därmed som ”nyckel” för att på egen hand öppna grindarna till de återvinningscentraler som har Lämna själv-möjlighet.

– Nu finns möjlighet till självservice på både Björna, Bjästa och Bredbyn återvinningscentral och under våren även i Husum. Alla öppna för självservice söndag–torsdag mellan kl 9–20, vilket innebär att vi ökar tillgängligheten rejält, avslutar Sara.

Med några få undantag kan kunden slänga allt avfall som normalt kan lämnas när återvin­ningscentralen är bemannad. Undantagen är farligt avfall och större elektroniska prylar som kräver särskild hantering. Sedan är det långt ifrån allt som behöver kastas. Därför är själv­klart möjligheten att lämna möbler, heminredning och cyklar till återbruk tillgänglig även med Lämna själv-kortet.

För mer information

Lars Westberg, kommunikationsansvarig, Miva
lars.westberg@miva.se, 0660-330 321

Fakta om Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB (Miva) är ett helägt kommunalt bolag som ansvarar för vatten och avlopp samt avfall och återvinning i Örnsköldsviks kommun. Vi producerar, distribuerar och säljer dricksvatten samt tar hand om och renar avloppsvatten. Vi ansvarar även för att samla in, behandla och transportera bort kommunens hushållsavfall. Miva har drygt 115 medarbetare och omsätter 200 miljoner kronor.

Hjälpte informationen på sidan dig?