Artikeln publicerades 30 augusti 2023

Ny e-utbildning för att skaffa Lämna själv-kort

En kvinna i varselkläder sitt i en bil och har sträckt ut armen genom fönstret och håller ett kort framför en terminal

Sedan drygt ett år tillbaka finns möjlighet för privatpersoner att lämna avfall när återvinningscentralen normalt är stängd och obemannad. Allt som krävs är att genomföra en kort utbildning. Det så kallade Lämna själv-kortet är en självservicetjänst som uppskattas av många. Nu ger vi möjlighet för fler att på ett enkelt sätt skaffa kortet.

Den tidigare fysiska utbildningen på återvinningscentralen har nu ersatts med en digital e-utbildning. På så sätt kan den som är intresserad av att skaffa Lämna själv-kort enkelt genomföra den utbildning som krävs när och var det passar hen. Utbildningen tar cirka 45 minuter att genomföra och fungerar lika bra på dator som läsplatta eller mobiltelefon.

– Utbildningen tar upp hur Lämna själv-kortet fungerar och vilka regler som gäller för att få nyttja den här möjligheten. En förutsättning är därför att man tar del av allt utbildningsinnehåll i form av både text, film och kontrollfrågor. Men vi har även tagit tillfället att förklara hur återvinningscentralen och en del annat som rör återvinning fungerar. Vi ser det som ett bra sätt att sprida viktig kunskap om hur vi tillsammans kan ta hand om vårt avfall och vår miljö på ett bättre sätt, säger Sara Rindeskog som är affärsområdeschef på Avfall och återvinning.

Utbildningen avslutas med att kunden får intyga att hen är införstådd med det ansvar och förtroende det innebär att använda Lämna själv-kortet. Efter ett par arbetsdagar kommer därefter en bekräftelse via e-post och kundens körkort fungerar därmed som ”nyckel” för inpassage på de återvinningscentraler som har Lämna själv-möjlighet. För närvarande finns den möjligheten i Bjästa och Björna. Under hösten även i Bredbyn.

Detta krävs för att få tillgång till Lämna själv-kort

För att kunna skaffa Lämna själv-kort måste du:

  • vara myndig (fyllt 18 år)
  • vara folkbokförd i Örnsköldsviks kommun eller äga en fastighet som betalar sophämtningsavgift i Örnsköldsviks kommun
  • ha ett körkort med QR-kod/streckkod
  • ha genomgått och blivit godkänd i Mivas utbildning
Hjälpte informationen på sidan dig?