Artikeln publicerades 10 november 2015

Nyheten är äldre än 11 månader och kan därför vara inaktuell.

Spola rätt på Världstoalettdagen

Den 19 november infaller Världstoalettdagen som är ett FN-initiativ för att belysa bristen på toaletter i världen. Över 2,5 miljarder människor kan fortfarande bara drömma om en toalett. I Sverige har alla hushåll tillgång till både toaletter och rent vatten, men däremot kan vi bli bättre på att ta hand om vårt vatten. Bara i Örnsköldsvik fångas varje år 60 000 kilo rens eller skräp upp i reningsverken som sedan transporteras till sopförbränning. Det är skräp som aldrig borde ha hamnat i toaletten

När fel saker spolas ned i toaletten störs processen i reningsverket och hindrar oss från att återföra näring till kretsloppet. Därför är grundregeln att endast sådant som passerat genom kroppen samt toalettpapper får spolas ned.

Toaletten är till för kiss, bajs och toalettpapper. I en skräphink bredvid kastar du bindor, trosskydd, tamponger, kondomer, bomullstops, tandtråd, våtservetter, tvättlappar och pappershanddukar. Överblivna läkemedel lämnas till närmaste apotek och allt som är farligt avfall ska självklart lämnas till en återvinningscentral.

Se vår film och tänk på vad du spolar ner i toan för att bidra till ett renare vatten!

Hjälpte informationen på sidan dig?